Grittologie
Door Roel Grit

Beste Rutger

Stenen sloegen links en rechts naast ons tegen de grond en schreeuwende supporters hingen als apen in de omheining. Zo'n vijfentwintig jaar geleden bezocht deze niet-voetballiefhebber met zijn zevenjarig zoontje een thuiswedstrijd van FC Emmen.

Met pa naar een voetbalwedstrijd hoorde bij de opvoeding, vond ik destijds. Volgens de wel-liefhebbers was het een belangrijke wedstrijd, want beide ploegen hadden nog kans op promotie. De stenen van de bezoekende hooligans misten ons op een haar. Emmen verloor, maar toen had ik het stadion al verlaten. Ik ben nooit meer naar een voetbalwedstrijd geweest…

Dan gaan jaren voorbij en komt FC Emmen dit jaar ineens in de eredivisie. Een prachtfeest op het Raadhuisplein, uitverkochte seizoenkaarten en het tv-programma: 'Emmen op 1'. Met presentator Rutger Castricum! Ik kijk alles en begin zelfs sympathie voor de tv-maker te ontwikkelen. Niet alleen komen Bekende Emmenaren voorbij, maar zijn programma creëert ook nieuwe BE'ers. Sommigen vanwege hun tragedie, sommigen door hun verstandige opmerkingen of anderen juist door hun ongenuanceerde uitspraken, maar allen door hun betrokkenheid bij de club.

'Emmen op 1' is leuk om naar te kijken en geeft een inkijk in alles rondom FC-Emmen en haar stad. Maar ... als columnist heb ik wat betreft de stad ‘Emmen’ nog wel enkele aanmerkingen op het programma van Rutger Castricum.

Dus, beste Rutger. Wat mij betreft mogen er wel wat minder trekkers en koeien in je programma. En waarom steeds die countrymuziek op de achtergrond? En dat we als Emmenaren bescheiden zijn, wat meer trots mogen zijn en graag 'normaal doen' dat heb je Nederland nu wel genoeg tussen de oren gewreven. En inderdaad, in Emmen zijn voetballers geen 'godenzonen' en komen ze soms gewoon op de fiets naar de training.

En ik - en met mij vele plaatsgenoten - heb geen minderwaardigheidscomplex, zoals jij geregeld suggereert. Ook vind ik het kwetsend als Emmenaren met een licht accent worden ondertiteld. Dat doe je ook niet bij het accent van een Amsterdammer. En zoals jij - in gesprek een damesteam - oppert, lopen wij niet achter met emancipatie.

Dus Rutger, laat ook eens iets anders van Emmen zien. We hebben Teijin met de grootste fabriek ter wereld voor supersterke garens. En Emmtec heeft wellicht het modernste laboratorium van het Noorden en metaalbewerker Landes maakt de meest complexe vliegtuigonderdelen. En de Emmense vestiging van NHL-Stenden hogeschool heeft vier opleidingen die tot de top 3 van Nederland behoren. Ga daar ook eens kijken!

Aan de andere kant zorgde jouw programma er wel voor dat deze niet-voetballiefhebber het prachtig vindt dat 'wij' boven FC Groningen in de competitie staan! Door jou ga ik misschien nog wel eens kijken. Ik vertrouw erop dat het station tegenwoordig wel veilig is en… dat Emmen komende zondag van Feijenoord gaat winnen!