Metaalpersoneel Emmen gaat opnieuw twee dagen staken

Emmen / regio - Zeker 250 medewerkers uit de metaalsector in Emmen gaan vanaf donderdag twee dagen staken. Vakbonden eisen een betere cao, waaronder een jaarlijkse loonstijging van 3,5 procent.

Daarmee volgen zij het voorbeeld van duizenden andere metaalbedrijven in Nederland die ook vanaf morgen het werk 48 uur neerleggen. Tevens eisen de bonden dat via een regeling jongeren in aanmwerking komen voor een vaste baan en ouderen gezond hun pensioen halen.

Tenminste zes bedrijven doen mee aan deze regionale staking: Prysmian, Rademakers gieterij, VDL Wientjes, Tooling Holland, Combimac, Honeywell en Resideo. De staking maakt deel uit van een lange reeks van stakingen, waar duizenden metaalwerkers door heel Nederland beurtelings aan meedoen.

Vorige week werd in Hoogeveen al gestaakt, maar dat liep uit de hand.

Wat willen de medewerkers volgens de vakbonden?

De medewerkers willen een toekomstbestendige cao, met een jaarlijkse loonstijging van 3,5% met een vloer van € 1000 euro en goede voorstellen om hun werk en privé te kunnen combineren. Ook willen de bonden een zogenoemd generatiepact en maatregelen om duurzame inzetbaarheid van de metaalwerkers te vergroten. En er moet een einde komen aan de doorgeslagen flexibilisering. Daarbij hoort dat de beloning en arbeidsvoorwaarden van vaste en tijdelijke medewerkers gelijk zijn.

De stakingen in de metaal houden al maanden aan. Al vele tienduizenden stakers schreven zich al een tot meerdere keren in voor een goede cao metalektro.

De cao Metalektro geldt voor ongeveer 150.000 werknemers in de grootmetaal, diverse VDL-bedrijven, Stork, ASML, Fokker, DAF, Siemens, Scania en Ardagh.