Herinrichting sportpark Veenoord: voetbalvelden op een plek en ijs- en speedwaybaan verhuizen

Veenoord – Het verplaatsen van de ijsbaan en de speedwaybaan naar de westkant van de Nieuweweg, waarbij de eerste in het midden van de tweede komt te liggen. De voetbalvelden van SV Twedo worden vervolgens allemaal geconcentreerd aan de oostkant van de straat. Momenteel liggen die velden nog aan weerszijden van de weg verspreid.

Die uitwisseling van accommodaties binnen Sportpark Veenoord heeft de grootste voorkeur binnen het dorp. Dat bleek tijdens de presentatie van de nieuwe plannen die vrijdag in de kantine van de voetbalclub werden gepresenteerd.

Na een jaar lang puzzelen kwam het uiteindelijk tot zes bedachte varianten die qua prijs tussen de 1 en 1,9 miljoen euro liggen. Noodzakelijke ingrepen zijn in dit geval de aanleg van kunstgras- en natuurgrasvelden, een nieuwe ijsbaan en het afbreken van de oude en de aanleg van een nieuwe speedwaybaan. Verder wordt er gedacht aan een gezamenlijke kantine waar alle verenigingen gebruik van kunnen maken.

Nader onderzoek naar mogelijke bodemrisico’s is nog wel noodzakelijk. Het terrein aan de westkant van de Nieuweweg kent een groot hoogteverschil, dat mogelijk van invloed is op de bouw van een nieuwe ijs- en speedwaybaan.

Tekorten

De vraag blijft hoeveel geld de gemeente gaat uittrekken voor de herinrichting van het sportpark. De gemeente heeft alle grote investeringen voor de komende jaren opgeschort in verband met onverwachte tekorten. In maart 2019 wordt bekendgemaakt hoeveel ruimte het Emmer huishoudboekje toelaat voor de realisatie van de plannen.  

In februari liet penningmeester Jan Baarslag van de ijsvereniging al weten  dat dat een nieuwe ondergrond van asfalt het mogelijk maakt voor Veenoord om de concurrentie met Noordlaren weer aan te gaan wat betreft de eerste marathon op natuurijs. De oude baan heeft momenteel een ondergrond waar het water slecht aan hecht. Eentje van asfalt zou daarom uitkomst brengen. De baan kan echter in de zomermaanden worden gebruikt voor onder meer skeeleren of door de plaatselijke hardloopgroep.