Deroepert
Door Henk Folkerts

De Grote Kerk

Op de stadsvloer staan al weer de eerste kerstbomen alsof ze nooit zijn weggeweest. Ze staan daar om sfeer en wellicht, wat verderop in het jaar, bezinning toe te voegen aan onze jachtige manier van leven.

Die kerstbomen zijn volgende maand weer weg. Wat echter blijft staan, en dat doet hij al sinds 1856, is de Grote Kerk op de markt in Emmen. Tegenwoordig wat verstopt tussen het fraaie moderne Raadhuisplein en het prachtige Rensenpark. Het rijksmonument is geen enorm gebouw, en niet gelijk een blikvanger. Maar door zijn geringe formaat en prachtige ligging juist wel een vertrouwde aanblik op de stadsvloer. Zo vertrouwd dat we er vaak langslopen alsof het een leegstaand winkelpand is.

Om de kerk heen is er veel verdwenen, maar is er ook een stukje van de geschiedenis opnieuw zichtbaar gemaakt. Zo herinneren de kruisjes in de straatstenen rondom de kerk aan de oorspronkelijke begraafplaats. De kerk heeft al veel gezien, en dan bedoel ik niet eens de gevelpissers.

Vele kerkdiensten, trouwerijen, begrafenissen, en hij kent van hele generaties veel vreugde en verdriet. Er gebeurt nog steeds veel in de kerk, van exposities en bierfestivals tot aan orgelconcerten. Zo er is vlak voor de kerst nog een optreden van Dilana and Friends. Een kerk die met zijn tijd meegaat en maatschappelijk betrokken is door bijvoorbeeld op 1 december de klokken om 2 minuten voor 12 te laten luiden voor het klimaat maar waar je tegelijkertijd ook nog gewoon naar de kerkdienst kunt gaan.

Probeert u de volgende keer dat u er langs loopt de kerk eens te zien als een kerstboom die er het hele jaar door staat.