Oud No Surrender-captain Henk Kuipers blijft vastzitten

Groningen - De 54-jarige oud No Surrender-baas Henk Kuipers moet vast blijven zitten. Dat heeft de rechter in Groningen bepaald.

Kuipers zit vast op verdenking van onder meer afpersing, diefstal met geweld en leiding geven aan een criminele organisatie. Dit zijn te ernstige feiten om hem in afwachting van de strafzitting in vrijheid te stellen, meende de rechter. Het schorsingsverzoek van Kuipers advocaat Roy van der Wal werd niet gehonoreerd

Onbehagen

Een vrijlating van iemand die verdacht wordt van dergelijke ernstige feiten brengt niet alleen een maatschappelijk onbehagen met zich mee, maar kan ook het vervolg van het onderzoek belasten, vindt de rechter. Er moeten nog getuigen worden gehoord. Dit gebeurt de komende maanden. 

Voorarrest niet te lang

De verwachting is dat de zaken van Kuipers en medeverdachte Theo ten V. (55) uit Klazienaveen pas volgend jaar in juni inhoudelijk worden behandeld. De mannen worden beschuldigd van feiten waarop een maximale gevangenisstraf van twaalf jaar staat. Het voorarrest overschrijdt nog niet de celstraf die zij riskeren.

Inhoudelijke behandeling in juni

De verwachting is dat de inhoudelijke behandeling volgend jaar in juni plaats vindt. Dit geldt niet alleen voor de zaken van Kuipers en Ten V. Ook twee andere kopstukken, waaronder de oprichter van de motorclub Klaas Otto, is dan van de partij.