Begeleid Wonen Drenthe verliest hoger beroep over vestiging Emmen

Emmen - De vestiging van de zorginstelling van Begeleid Wonen Drenthe aan de Waanderweg is illegaal en de dwangsom van de gemeente Emmen is daarom terecht. Dat bepaalde de Raad van State woensdagochtend in het hoger beroep dat was aangespannen door de zorginstelling.

De zorginstelling voor jongeren met een beperking is intussen verkast naar een andere locatie in Nieuw-Amsterdam om een dreigende boete te voorkomen. Maar volgens de instelling was het optreden van het gemeentebestuur onrechtmatig. Daarom werd ook een schadeclaim overwogen, omdat de instelling onnodig kosten moest maken voor de gedwongen verhuizing.

Bestemmingsplan laat geen zorginstelling toe

De advocate van de zorginstelling stelde dat de activiteiten van Begeleid Wonen Drenthe passen binnen de regels van het bestemmingsplan voor de Waanderweg. Ze erkende wel dat de bewoning door enkele jongeren van de bedrijfswoning niet was toegestaan en aan die bewoning werd meteen een einde gemaakt.

Volgens de Raad van State moeten de activiteiten van de zorginstelling inclusief de bewoning niet los van elkaar worden gezien. En als geheel passen ze niet binnen de regels van het bestemmingsplan. Dat laat geen zorginstelling toe. En daarmee zijn de activiteiten van de zorginstelling op die locatie illegaal.