Bouw Emmer freerunpark start hoogstwaarschijnlijk in maart

Emmen – De eerste schop voor de bouw van het eerste freerunpark van Emmen gaat naar verwachting in maart de grond in. Het parcours, bestaande uit muurtjes, relingen, wanden en andere onderdelen komt te staan bij het sportplein van Emmerhout aan De Lemzijde.

Ideale trainingsgrond voor freerunning, een sport waarbij je klimmend, springend, salto’s makend en met andere gymnastische toeren allerlei obstakels op straat bedwingt. Voor kartrekker en professional Boaz Reinders een droom die uitkomt.

Slechts weinigen zullen het oude winkelcentrum van Emmerhout missen. Tot de aanleg van het winkelhart maakt het een verloederde en door de ondergrondse donkere gangen ook een beetje enge indruk. Voor het groepje freerunners met wijkbewoner Boaz Reinders in de gelederen was het echter een paradijs. ‘Na het zien van een documentaire over freerunning in 2004, waren we bezeten’, vertelt hij. Het winkelcentrum van Emmerhout was ideaal. ‘Weliswaar oud en vervallen, maar voor ons ideaal. Je kon er klimmen, klauteren, over muurtjes springen, het parkeerdek bestijgen en noem maar op.’

Vier meter

Aangezien freerunning net nieuw was, bestonden er nog geen regels en grenzen legde bijna niemand zich op. Zo ook Boaz. ‘De meest linke stunt die ik ooit heb uitgevoerd? ‘Een sprong vanaf het dak van dat gele appartementencomplex aan de Seinstraat (Residence Spoorstede, red.) naar het naastgelegen flatgebouw. Een afstand van zo’n vier meter.’ Een stunt waar hij achteraf met een beetje dubbel gevoel op terugkijkt. ‘Ik was toen jong, natuurlijk. Ik leer het mijn groepen zeker niet aan.’

Honderd leerlingen

Inderdaad, leren. Want Reinders is tegenwoordig binnen het freerunwereldje bekend als leraar. Want zijn liefhebberij groeide uit tot een ware passie. ‘Zelf had ik de diverse tricks vrij snel onder de knie. Anderen vroegen me vaak om advies of uitleg. Op die manier ben ik anderen gaan trainen.’ Na diverse opleidingen behaalde hij in 2015 zijn officiële trainerslicentie. Tegenwoordig geeft hij les aan zo’n 100 leerlingen in Emmen, Borger en Westerbork.

Populair

Volgens Reinders is de sport enorm populair geworden. ‘Freerunnen wordt serieus veel beoefend in Nederland. Niets voor niets vindt elk jaar nog steeds het grootste freerun trainingsevenement ter wereld in Den Haag plaats.’ Ongeveer 500 jongeren uit verschillende landen doen er aan mee. Ook in Emmen groeit de belangstelling. ‘Vandaar dat ik al een tijdje met het idee voor een freerunpark in Emmen rondliep. Heel veel geschikte plekken om te oefenen, zoals het oude winkelcentrum van Emmerhout, zijn verdwenen. Bovendien worden jonge freerunners vaak verward met hangjeugd en worden ze weggestuurd.’ Kortom, het ontbrak steeds meer aan een geschikte locatie.

Veel animo

In 2016 kwam hij in contact met Jiska Ravor, een van de initiatiefnemers van het sportplein. ‘Hun plan deed mee met de burgerbegroting. Mijn plan zou na realisatie van die voorziening als een tweede fase kunnen worden toegevoegd.’ In 2017 kreeg het plan van Reinders via de Burgerbegroting 45.000 euro van de benodigde 50.000 euro toebedeeld. ‘Gelukkig was er veel animo. Mensen vonden het een geweldig idee.’ Via crowdfunding en bijdragen van MM Gezond en projectontwikkelaar Peter van Dijk, kreeg hij er nog eens bijna 4000 euro bij. Reinders vertrouwt er op dat het ontbrekende restant de bouw niet meer in de weg staat.

Iets mooiers voor terug

Jongeren krijgen met de komst van het park de kans om lekker te bewegen en op een positieve manier samen te zijn. Reinders zal er zelf ook veel te zien zijn. ‘Mijn trainingen geven momenteel in sporthallen. Maar in de zomermaanden doen we het lekker buiten in het freerunpark. Het winkelcentrum van toen is niet meer, maar we krijgen er iets mooiers voor terug.’