Deroepert
Door Henk Folkerts

Gezelligheid op elke centimeter

Alle kinderen en kleinkinderen waren op mijn verjaardag deze week. En omdat we nogal klein behuisd zijn was dat passen en meten op de vierkante centimeter.

'Als onze kleine man nou nog even zijn voet een kwart slag draait kan Marietje nog net daar zitten', hoorde ik mijn dochter zeggen. Het speelgoed, wat nauwkeurig van te voren was opgemeten, werd zorgvuldig neergelegd, zodat alle kinderen een aantal zaken binnen handbereik hadden. Op deze manier moesten we slim gebruik gemaakt van de beschikbare ruimte.

Dat waren dan nog maar de problemen voor wat betreft de indeling van de ruimte. Daarnaast waren ook zorgen om gehoorbeschadiging te voorkomen. De kinderen en kleinkinderen hadden van de voren duidelijke instructies gekregen om het volume te beperken tot 5 MHz. Alles wat hoger zou uit vallen zou zwaar bestraft worden. De kleinkinderen hebben er alles aan gedaan om te voorkomen dat de zaak uit de hand zou lopen.

Onze kinderen hadden er meer moeite mee, correcties die hier en daar uitgevoerd moesten worden, werden ondersteund met zeker vier keer het maximaal toegestane geluidsniveau.
Van te voren hadden mijn vrouw en ik ons iets te druk gemaakt over de geur van vieze luiers die in de loop van de middag zou ontstaan. Dat viel erg mee. Zeker ook omdat we tussen het bed waar de kleinkinderen verschoond konden worden en de voordeur een smal pad hadden opengelaten. De afvoer van de vieze luiers was daarmee goed geregeld.

Maar man oh man, wat heb ik genoten van al die grote en kleine mensen. Ik heb me zelden zo trots en rijk gevoeld en dat was veruit het allermooiste cadeau.