Grittologie
Door Roel Grit

Koninklijk blauw

Sinterklaas is weer in de stad. In mijn verre jeugd was je bang voor deze bejaarde. Als je stout was dreigde zijn knecht Piet je ervan langs te geven met zijn roe. En bij binnenkomst in de klas sloeg hij met deze takkenbos krachtig op de bankjes, om je bang te maken.

Dat waren nog eens tijden! Sint kende nog iedereen en in zijn grote boek stond precies hoe stout jij was het afgelopen jaar. Bij ernstige misdragingen dreigde de zak. Daarin ging een stouterik mee naar Spanje. Ja, kinderen waren bang voor de Sint.

Maar tradities veranderen, dat is maar goed ook. In de loop van de jaren kwamen opvoeders in opstand en nu misbruikt knecht Piet zijn roe niet meer. Ook ontvoert Sint geen kinderen meer naar Spanje. Tegenwoordig is de goedheiligman beschaafd. Hij deelt zelfs glutenvrije pepernoten uit als er een glutenallergisch kind in de klas zit. Want Sinterklaas is een kindervriend.

Maar een donker kind wordt extra gediscrimineerd rondom 5 december vanwege de zwartheid van knecht Piet, en dan is Sinterklaas ineens minder vriendelijk. Want - evenals als sommige andere nostalgische 50 plussers - houden sommige hulpsinterklazen hardnekkig vast aan de zwartheid van hun Pieten met de tekst: 'Ze moeten mij mijn zwarte Pieten niet afpakken. Mijn knechten zijn zwart en blijven zwart, of dat kind nou gediscrimineerd wordt of niet!'

Jammer, Sint. Want je kunt een kind van alles wijsmaken... Dat er een schepper bestaat, dat jij – Sinterklaas - bestaat, maar ook dat Piet een andere kleur heeft. De slagen met de roe zijn al verdwenen en de zak naar Spanje ook. Daar kan die zwarte kleur van Piet nog gemakkelijk bij. En dan nemen we geen slappe roetveegpiet, want dan wordt Piet-spelende oom Arie door zijn neefjes al te gemakkelijk ontmaskerd. Ik stel daarom voor: knecht Piet wordt koninklijk blauw (zoals de trouwjurk Maxima). En dat doen we dan voor de gediscrimineerde, donkere medemens. Want tradities verdwijnen en maken plaats voor beschaafdere.