Politie kan in Emmen langere gebiedsverboden opleggen

Emmen – Dankzij aangepaste beleidsregels kan de politie gebiedsverboden voor de duur van maximaal twaalf weken opleggen aan burgers. Voorheen was de duur beperkt tot twee weken.

Iemand krijgt een gebiedsverbod opgelegd als hij of zij hinder veroorzaakt of strafbare feiten begaat. In dat geval mag je voor een bepaalde periode niet meer in een gebied komen. Het kan bijvoorbeeld gaan om jongeren die overlast veroorzaken in een wijk of tijdens het uitgaan. Of een lastige stalker of iemand die zijn partner mishandelt. Wie een straatverbod negeert, riskeert een boete, een taakstraf of een celstraf tot gevolg.

Soms betrapt de politie iemand bij het overtreden van een opgelegd gebiedsverbod. In dat geval kan de burgemeester een verbod instellen die iemand voor drie maanden van de straat houdt. Volgens de politie bestaat er echter geen goede aansluiting tussen de door burgemeester en politie opgelegde verboden. Soms kunnen mensen namelijk een aantal dagen vrij rondlopen in  een gebied waar ze eigenlijk niet mogen komen. Vandaar dat agenten nu ook een langer straatverbod kunnen toepassen.