Toolbox behaalt doelen niet: flexwerkplaats gaat verder als onderaannemer Wmo

Emmen - Toolbox gaat vanaf 2019 verder als onderaannemer van een aantal Wmo-hoofdaanbieders en blijft op die manier een creatieve werkplaats bieden. Dat maakt de gemeente Emmen donderdag bekend.

Toolbox biedt aan vijftig mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt of die langdurig in zorg zitten een flexwerkplek of dagbesteding. Daarnaast stelt zij ruimte beschikbaar aan studenten, hobbyisten en ondernemers. Afgelopen voorjaar dreigde Toolbox echter ten onder te gaan. Volgens initiatiefnemer Adriaan Pals zou de gemeente afspraken niet nakomen, liet hij in april op Twitter weten. Hij zou de gemeente tonnen hebben bespaard op uitkeringen en re-integratiegelden, maar hij kreeg er naar eigen zeggen weinig voor terug.

Op eigen houtje

Uiteindelijk werd de onenigheid gesust met een toezegging van 50.000 euro voor Toolbox. Volgens een raadsvoorstel blijkt het om een garantstelling te gaan: de gemeente zou dit bedrag aan het platform uitbetalen als het niet lukte om op eigen houtje ‘social impact’ te realiseren. In dat geval moest er sprake zijn van indicaties of uitkeringen, die zijn beëindigd omdat mensen bijvoorbeeld een betaalde baan hebben gevonden.

De gemeente concludeert dat deze doelen niet zijn behaald en dat daarom uitbetaling moet volgen. Het bedrag betreft een eenmalige actie en het moet Toolbox de gelegenheid geven op zoek te gaan naar andere vormen van financiering. Daarom gaat Toolbox onder meer als Wmo-onderaannemer verder.

Hanzehogeschool

Dit neemt niet weg dat Toolbox een goed initiatief is en dat er op andere fronten zeker successen zijn behaald, denkt wethouder Raymond Wanders. ‘De gemeente is van mening dat een plek als Toolbox  zeker een goede aanvulling is. De samenwerking met Wmo hoofdaanbieders past prima hierin.’ Ook Toolbox blijft zoeken naar mogelijkheden. Pals: ‘We gaan een samenwerking aan met de Hanzehogeschool Groningen en andere sociale ondernemingen. We zijn ervan overtuigd dat het mogelijk is.’