Deroepert
Door Henk Folkerts

Huishoudboekje

'Dat doen wij thuis beter', dacht ik toen ik las dat zowel de gemeente Emmen als Wildlands een tekort heeft van 8 miljoen. Maar los daarvan dacht ik ook gelijk aan de consequenties. Vijf tot tien vaste krachten van Wildlands die worden ontslagen is verschrikkelijk nieuws.

Dat de gemeente een tekort heeft van 8 miljoen betekent waarschijnlijk dat er nergens in geïnvesteerd gaat worden. Dat is een achteruitgang in een gebied dat economisch toch al achteraan hobbelt. Op die manier blijven we voorlopig onderaan hangen op de verschillende lijstjes. Niet best dus, zeker niet als je bedenkt dat we schijnbaar toch leven in een periode van economische voorspoed.

Nee, dan hebben wij ons huishoudboekje beter op orde. Wij zijn in de afgelopen periode namelijk ook eens flink in de financiën gedoken.

Niet dat dat makkelijk was, hoor! Wikken, wegen, goede raad vragen, de rekenmachine maakte overuren. Het leek wel of er een flinke herfstwind aan cijfers, als blaadjes door mijn hoofd dwarrelde en dat namate de tijd verstreek de wind tot een regelrechte storm opstak, waarbij het verschil tussen bruto en netto en de de verschillende hypotheekvormen mij volledig ontging.

Maar goed: wat wij kunnen, dat kunnen de gemeente en Wildlands ook. Eerder luisteren naar je bewoners en bezoekers, slim omgaan met het geld wat je hebt en niet meer geld uitgeven dan dat waar je over kunt beschikken. Doen we thuis ook niet.

Overigens hebben we ook een levensverzekering afgesloten. Slim als ik ben vroeg ik aan de man van de Hypotheekvisie of er ook voorwaarden aan verbonden waren. 'Nee',  zei hij. 'Behalve dan dat je moet komen te overlijden'. Zo moeilijk is het allemaal niet.