Grittologie
Door Roel Grit

Ambachtelijke onzin

‘Ambachtelijk brood’ schreeuwt het etiket. De verpakking bevat kennelijk brood waar mensen met hun handen aan hebben gezeten. Want wanneer is iets ambachtelijk? Afbakbrood komt uit de fabriek - en daar is niets mis mee - maar is in de winkel vers afgebakken brood ambachtelijk?

Reclame gooit je dood met termen als ‘natuurlijke vitamines’ (ons lichaam ziet echt geen verschil tussen natuurlijke en synthetische vitamines), ‘glutenvrij’ (gluten is een prima broodeiwit, tenzij je de ziekte coeliakie hebt), ‘dit brood bevat spelt’ (speltbrood is een modegrill) en ‘dit product bevat geen e-nummers’ (er is niets mis met e-nummers).

Wil je kritisch winkelen? Kijk dan naar het zoutgehalte van producten. Speklapjeskruiden van Verstegen bestaan bijvoorbeeld uit 75% zout! Verstegen belazert je niet alleen (zout kost bijna niets), maar een liefhebber van kruidige speklappen krijgt zo een enorme berg zout binnen. En zout is wel slecht voor je. Zo bevatten de goedkopere Jumbo nasikruiden wel 25% zout, terwijl het merk Conimex maar 1% zout bevat. Zout is lekker, maar als ik zout wil eten dan voeg ik dat zelf wel toe.

Wees ook kritisch op vet in een product. Ogenschijnlijk zijn beide hetzelfde, maar een pakje spaghettisaus van Frito bevat 3,5 gram vet per 100 gram, terwijl er in dezelfde hoeveelheid Passato slechts 0,4 gram zit. Als je niet op het etiket let, krijg je ongemerkt veel vet binnen. Vet is lekker, maar als ik vet wil eten dan voeg ik dat zelf wel toe.

Let ook op producten die verborgen calorieën bevatten. (Sinas)appelsap bestaat uit 10% opgelost suiker. Druivensap bevat zelfs 20% suiker (daarom is het zo geschikt voor het maken van wijn). Heb je dat even niet door dan klok je op een zonnige dag ongemerkt flink wat calorieën naar binnen. Je kunt beter suikerarme ‘light’ producten nemen. Of nog beter: kraanwater. Geen mineraalwater: ons Nederlandse kraanwater is uitstekend en die extra 'mineralen' heb je niet nodig. Tip: bewaar enkele lege flesjes, vul ze steeds met kraanwater en bewaar ze in de koelkast.

Wees dus kritisch op reclameteksten. Zoek op etiketten bij sausen naar verborgen vet, bij frisdranken naar het suikergehalte en bij ‘hartige producten’ naar het zoutgehalte. Verder, als gevarieerd en vers eet, heb je - tenzij een arts of verloskundige dit voorschrijft - geen vitaminepillen nodig.