Deroepert
Door Henk Folkerts

De zorg

Dat het MC Slotervaart- en het MC IJsselmeerziekenhuis failliet zijn, is niets meer dan een logisch fiasco. De steeds meer terugtrekkende overheid heeft zich inmiddels zo ver teruggetrokken dat ze zichzelf in een machteloze positie heeft gemanoeuvreerd.

Terwijl het geld bij de zorgverzekeraars over de plinten klotst en laten we eerlijk zijn, ook bij een heleboel andere zorg en hulpverleners goed geld verdiend wordt, is uiteindelijk de patiënt de dupe.

Een directeur van een zorginstelling in Brabant verzuchtte dat hij het jammer vond dat hij om allerlei redenen zoveel dure ZZPers moest inhuren. Dat geld, zei hij, had beter besteed kunnen worden aan zijn cliënten. Die redenering klopt wel, alleen vergat deze directeur even dat de zorg eerst, ik weet niet hoeveel zorgverleners, heeft ontslagen. Deze mensen, ook niet gek, laten zich nu weer tegen meer salaris en meer zeggenschap over bijvoorbeeld hun rooster inhuren als ZZPers. Dat is de marktwerking.

Veel reacties over het faillissement verleden week hadden betrekking op dure managers. Geloof me ook de meeste zorginstellingen hebben al lang geen tussenlagen meer in hun organisaties, deze managers zijn er allang weggesaneerd. Met de invoering van de marktwerking zijn er een heleboel zorgbedrijven verschenen. Goede bedrijven, slechte bedrijven grote en kleine. Iedereen wilde een graantje meepikken in de markt., Dat was en is hun goed recht maar het is niet vreemd dat we daar nu de uitwassen zoals een faillissement van een ziekenhuis van zien.

Ik voorspel u, zolang de zorg en de hulpverlening overgeleverd is aan de markt is het einde nog lang niet in zicht. U denkt wellicht dat u het ziekenhuis inloopt, maar in werkelijkheid loopt u een bedrijventerrein op.