Ondernemers Barger-Oosterveld zien vuurwerkopslag op industrieterrein niet zitten

Emmen – De ondernemers op het bedrijventerrein in Barger-Oosterveld zien de komst van een vuurwerkopslagplaats bij een kringloopwinkel aan de Handelsweg totaal niet zitten.

Daarom tekent de Vereniging Parkmanagement Bedrijventerreinen (VPB) Emmen, de belangenbehartiger van op bedrijventerreinen gevestigde ondernemingen, namens hun bezwaar aan tegen de in juni goedgekeurde vergunningsaanvraag. Ook Plaatselijk Belang Barger-Oosterveld haakt aan bij het verzet.

Kringloopwinkel Lowbudget 2 Chance diende eerder dit jaar een vergunningsaanvraag in. Het gaat om de opslag van in totaal bijna 9000 kilo aan consumentenvuurwerk. De bezwaarmakers zien liever dat de opslag niet op het plaatselijke industrieterrein komt. Volgens VPB-voorzitter Herman Idema bevinden zich vele kwetsbare zaken in de omgeving. Hij wijst onder meer op een opslagplaats voor industriële gassen, een bedrijf dat met meer dan 100.000 kuub gas per jaar gebruikt, een autobedrijf, een transportbedrijf, een houtopslag, meerdere woningen en de aanwezigheid van een tank met 5000 liter propaangas.

‘Hoort hier niet thuis’

Volgens Idema is de vrees groot dat de veiligheid met de komst van de opslagplaats serieus in het geding komt. ‘Wij vinden in principe dat een opslagplek niet kan op een bedrijventerrein waar  zowel gewoond als gewerkt wordt.’ Het is niet zo dat het VPB bang is voor een nieuwe vuurwerkramp zoals in Enschede in 2001. ‘Maar we maken ons wel zorgen, ja. Ook gezien het type omliggende bedrijven. We denken dat dit hier gewoon niet thuishoort.’

Geen commentaar

Voorzitter Herman Gerdes van Plaatselijk Belang Barger-Oosterveld laat weten niet te willen reageren tot de inhoudelijke behandeling van de zaak. Wel stapt het wijkbestuur samen met de VPB op 30 oktober naar een zitting van de onafhankelijke bezwarencommissie van de gemeente Emmen.

Geen evenementenvuurwerk

Volgens Frans Köhler, die optreedt als extern adviseur namens Lowbudget 2 Chance, worden de volgens de landelijke Vuurwerkbesluit noodzakelijke afstanden van opslag tot omliggende panden meer dan voldoende in acht genomen. Hij zegt verder begrip te hebben voor de zorgen die de ondernemers zich maken.

‘We praten over vuurwerk en de link met Enschede is dan gauw gelegd. Maar het draait hier om consumentenvuurwerk en geen evenementenvuurwerk, waar in Enschede sprake van was.’ De opslag van dat zwaardere kaliber gebeurt in Nederland niet meer, met uitzondering van het oude Ulico-complex van Defensie, weet Köhler.

Ontploffen

‘Bovendien ontploft consumentenvuurwerk niet bij brand. Het vat wel vlam zodra de 180 graden is bereikt. Maar de verplicht ingebouwde sprinklerinstallatie gaat bij 86 graden al af.’ De opslagplaats wordt verder ook voorzien van brandwerende materiaal, een betonnen dak en dito vloer. ‘Jaarlijks volgt er een inspectie. Er zijn dus heel veel veiligheidsmaatregelen ingebouwd.’

De bezwarencommissie hoort op de 30e alle partijen aan. Vervolgens geven zij een oordeel die richting het college gaat. In de meeste gevallen volgt het college het gegeven advies op.