Veel animo bij eerste infoavond over glasvezel buitengebied

Emmen - Ruim 200 omwonenden bezochten afgelopen dinsdag in het Fletcher Hotel de eerste informatieavond van GlasDraad Drenthe over glasvezel in het buitengebied van Emmen.

Martijn Betlem en Gerrit Franken van GlasDraad Drenthe informeerden de bewoners uitgebreid over de voordelen van glasvezel, het aanbod, de kosten en de aanleg. Martijn stelde ook de 30 ambassadeurs van Snel Internet Buitengebied Emmen (SIBE) voor die de bewoners de komende maanden vaker zullen gaan zien in hun eigen dorp. Vervolgens legde de gedeputeerde van de provincie Drenthe, Henk Jumelet uit wat de rol van de provincie is, waarom het belangrijk is dat er snel internet komt in het buitengebied van Emmen en waarom de provincie graag ziet dat het project gaat slagen.

Frans Krijbolder, één van de ambassadeurs, gaf nog een leuke presentatie met het thema 'Het was wel duur… maar je wilde het wel hebben'. Na afloop van de presentaties stelden de bewoners en ondernemers in de zaal goede en ook kritische vragen. Daarna was er een drankje voor iedereen en konden de bewoners individueel in gesprek gaan met de stuurgroepleden van SIBE, GlasDraad, ambassadeurs, serviceproviders en vertegenwoordigers van de lokale verkooppunten. Ook schreven meerdere bewoners zich in voor een abonnement en glasvezel.

Glasdraad Drenthe en SIBE hebben de handen ineengeslagen en werken samen om glasvezel in het buitengebied mogelijk te maken. Glasdraad is op dit moment glasvezel aan het aanleggen in de aangrenzende gemeentes Westerwolde en Stadskanaal (onder de naam Mabin).

50% deelname nodig voor 1 december

Deze informatiebijeenkomst maakt deel van uit de vraagbundelingscampagne van GlasDraad Drenthe. Als 50% van de huishoudens in het buitengebied van Emmen zich voor 1 december 2018 inschrijft, gaat de aanleg van het glasvezelnetwerk door. De voorbereidingen voor de aanleg starten dan direct in het nieuwe jaar.

Twee opties

Bewoners van het buitengebied kunnen zich via de website van Glasdraad opgeven. Wat betreft de kosten hebben mensen twee opties. Of ze betalen in een keer een bedrag van 1815 euro of ze betalen eenmalig 100 euro en vervolgens 15 euro per maand voor een periode van 15 jaar. In totaal kom je dan op een bedrag van 2715 euro.