Grittologie
Door Roel Grit

Berend Wezeman

Heb jij ook helden? Mensen die je bewondert en die een voorbeeld voor je zijn? Ik heb er een paar. In een ver verleden was ik leerling op het CSG in Emmen, de voorloper van het Hondsrugcollege.

Ik zat nog op de laatste lichting van de oude HBS. Deze Hogere Burgerschool (ik verzin het niet) was een antieke vorm van onderwijs met ouderwetse leerboeken en traditionele docenten met bijbehorende opvattingen.

Ineens verscheen daar frank en fruitig bioloog Berend Wezeman. Deze wetenschapper bracht logica in zijn vak: biologie. Deze inspirerende man leerde ons verbanden te leggen in de biologie en na te denken over de natuur. Op de streng christelijke school waagde hij het zelfs de evolutietheorie te behandelen. Omzichtig, want hij moest op zijn hoede zijn voor leerlingen die dit verklapten aan hun streng gelovige ouders.

Wezeman is één van mijn helden. Wij wisten: hij deed ook "iets" met de dierentuin. Later werd het duidelijk dat hij dé dierentuin-ideoloog was. Zijn creatieve geest droeg in hoge mate bij aan de educatie en de diervriendelijkheid van het park, ongekend voor die tijd. Samen met de dierentuinfamilie Rensen stuwde Wezeman het bezoekersaantal destijds op naar 1.3 miljoen per jaar!

Onlangs heb ik mezelf - heel brutaal - bij hem uitgenodigd. Vorige week hebben we tweeënhalf uur zitten praten. Over van alles: school, politiek, religie, biologie en natuurlijk Wildlands. Deze 84-jarige bioloog heeft niets van zijn bevlogenheid verloren, leest nog zijn vakbladen en zit boordevol ideeën. Ook over Wildlands.

Twee dagen na mijn bezoek las ik over de verder tegenvallende bezoekersaantallen van Wildlands. De onlangs vertrokken directeur was eindverantwoordelijk voor de huidige opzet van Wildlands. In een tv serie voorafgaand aan de opening van Wildlands gebruikte hij naar mijn smaak bij ideeën te vaak het woord “ik”, in plaats van “wij”. Dus wat mij betreft was hij echt verantwoordelijk.

Om de zaak vlot te trekken heb ik het volgende advies voor Wildlands: ga nog eens met Berend Wezeman praten en nodig Jaap Rensen ook uit! Misschien willen ze nog wel meedenken over een betere formule voor het park.