Gemeente zet voorlopig streep door wegdekverwarming Hondsrugtunnel

Emmen – De gemeente Emmen heeft besloten om de plannen voor de wegdekverwarming van de Hondsrugtunnel in de ijskast te plaatsen.

Na oplevering van de tunnel in 2015 was het de bedoeling de installatie aan te sluiten op het warmtenet van Wildlands. Door de wegdekverwarming zouden problemen met gladheid tijdens winterse temperaturen in de tunnel worden voorkomen. Het systeem was daar echter nog niet klaar voor en de gemeente besloot om een grondwatersaneringsunit bij het gemeentehuis zelf te gebruiken. Begin 2016 vertoonde de apparatuur echter mankementen en bleek het systeem niet goed te functioneren: het levert te weinig energie om de hellingbanen adequaat te verwarmen.

Twee ton

De gemeente ziet er nu echter ook van af om aan te sluiten op het warmtenet. Per jaar zou er namelijk ongeveer 50.000 kubieke meter gas nodig zijn. Dat brengt een grotere milieubelasting met zich mee dan strooien. Bovendien vraagt de aansluiting een investering van rond de twee ton met een daar bovenop een jaarlijkse kostenpost van 35.000 euro voor beheer en onderhoud. Onder normale winterse omstandigheden werkt het net in dat scenario prima. Het asfalt in de tunnel blijft in dat geval sneeuw- en ijzelvrij. Bij extreme situaties is het echter alsnog nodig om te strooien of een sneeuwschuiver in te schakelen.  

De ondergrondse techniek hoeft overigens niet verwijderd te worden. Deze blijft intact ook al is het systeem niet aangesloten op een warmtebron. Zodra er een meer duurzamere en betaalbaardere optie om de hoek komt kijken, kan alsnog de hellingbaanverwarming alsnog in gebruik worden genomen.