Sinterklaas wil in Emmen wereldrecord schoen zetten verbreken

Emmen – Drieduizend schoentjes in het overdekte winkelcentrum De Weiert. Daar gaat Sinterklaas dit jaar werk van maken als hij Emmen weer aandoet. De goedheiligman wil zijn bezoek namelijk extra luister bijzetten door het vorige record naar de kroon te steken.

Vorig jaar presteerden de Belgen het om op een dag 1933 schoenen bij elkaar te krijgen. ‘In Emmen moeten we daar toch makkelijk kunnen overtreffen’, aldus Wim Beverdam van Stichting Sinterklaas Emmen.

De stichting staat de Sint al jaren bij tijdens zijn jaarlijkse bezoekjes aan de Vlinderstad. Elk jaar probeert de stichting zijn aankomst extra in te kleuren. Dus waarom niet een ludieke recordpoging? Beverdam roept alle kinderen van Emmen op om zich in de aanloop naar 25 november, de dag dat de schoentjes worden gezet, te melden bij het Sinterklaashuis aan de Monetpassage 13, het voormalige onderkomen van elektronicaconcern Scheer en Foppen. ‘De schoenen willen wij verspreiden over de gehele Weiert. Op de Facebookpagina van de stichting maken we de spelregels nog bekend over het inleveren van al het schoeisel. Op de 25e mag iedereen ze weer ophalen. Gevuld en al.’

Stoomboot (met trekker)

Sinterklaas komt dit jaar op zaterdag 17 november, opnieuw in een stoomboot (met trekker) om 12.00 uur aan in Emmen. Uiteraard maakt hij een rondje door de binnenstad. Na aangelegd te hebben aan de Noordbargerstraat, dobbert hij via de Wilhelminastraat richting de Notaris Oostingstraat, het Marktplein en het Oude Centrum. Bij de Grote Kerk krijgt Sint een warm welkom van burgemeester Eric van Oosterhout.

Baron van Munchhausen

Het thema van de intocht van dit jaar is vriendschap. Dat past de goedheiligman prima, want die heeft hij volop. Sterker nog, hij neemt er zelfs een aantal mee als hij Emmen aandoet. Naast Elsa en Olaf van Frozen is ook Mickey Mouse te zien. Enkele makkers van de Sint uit Duitsland ontbreken ook niet. De met een ruime fantasie gezegende Baron van Munchhausen en sprookjesverteller Bachsman geven extra sjeu aan de intocht.

Aparte brouwseltjes

Het Sinterklaashuis bevindt zich, zoals gezegd, dit jaar niet in De Drommedaar. Die laatste locatie viel vorig jaar bijzonder in de smaak bij het publiek. ‘Zo rond de 6500 bezoekers stapten er over de drempel.’ Bij het oude Scheer en Foppenpand verwacht Beverdam ongeveer hetzelfde bezoekersaantal. Want ook daar valt er genoeg pret te beleven. In de Fotokamer kun je jezelf kieken met een vriend of een Piet, in de Sportkamer kun je je helemaal uitleven en in de Chemiekamer experimenteert de Professorpiet er lustig op los met allerlei aparte brouwseltjes. In de Dakkamer loop je, zoals de naam het al aangeeft, net als Sint en Piet over een dak en in de Sinterklaaskamer kun je de goedheiligman zelf bezoeken.

Het Sinterklaashuis is overigens geopend van 18 november tot en met 1 december. Voor wie nog geen genoeg kan krijgen van Sinterklaas, kan zijn heil zoeken in het Atlas Theater bij de voorstelling Sinterklaas en het geheim van Sprookjesland op zondag 2 december.

Zwarte Piet of niet?

Wat betreft de Pieten, is er dit jaar opnieuw gekozen voor Zwarte Pieten en niet, zoals straks bij de landelijke intocht, voor roetveegpieten. ‘Vier jaar geleden zijn we al afgestapt van het voorbeeld van de nationale intocht. We denken niet dat het Emmer publiek iets anders dan de vertrouwde Zwarte Piet zou accepteren.’ Aangezien elke keuze het risico op een oeverloze discussie met zich meebrengt, lijkt het Beverdam maar het beste het daarbij te laten. ‘Hoe minder je er over zegt, hoe beter.’