Tientallen mensen in Emmen demonstreren tegen misbruik door Jehovah’s Getuigen

Emmen - Enkele tientallen mensen kwamen zaterdagmiddag af op de protestactie van de stichting Reclaimed Voices bij het hoofdkantoor van de Jehovah’s Getuigen in Emmen. Met het stille protest werd stilgestaan bij de slachtoffers van seksueel misbruik binnen deze religieuze organisatie en de emotionele gevolgen die dit met zich mee heeft gebracht.

 

De deelnemers wilden aandacht vragen voor de problemen die het misbruik met zich mee heeft gebracht en het feit dat het kerkgenootschap de daders alleen binnenskamers wil ‘berechten’. Als religieuze groepering voelen ze zich niet verplicht aan justitieel onderzoek in deze kwestie mee te werken.

Steun aan elkaar

Naast toespraken was er ruimte om ervaringen te delen, een kaarsje te branden en op een andere manier gevoelens te uiten. ‘Het is fijn om samen te kunnen zijn. Je hebt steun aan elkaar. Bovendien zetten we vandaag door alle media-aandacht ook nog druk op de ketel’, aldus een van de demonstraten die liever anoniem blijft. Burgemeester Eric van Oosterhout van Emmen sprak de aanwezigen toe. Hij zei overtuigd te zijn dat er nog daders rondlopen binnen en buiten de Jehovah-gemeenschap.

Diepe indruk

Enkele maanden geleden sprak hij met een misbruikslachtoffer en dat heeft, zo vertelde de burgemeester, diepe indruk op hem gemaakt. ‘Bedenk eens wat voor enorme stap dat geweest is om dit te melden. Hoe moet zij zich gevoeld hebben. Daar kan ik mij geen voorstelling van maken. En dat je dan door het kerkgenootschap, zeg maar je hele familie, afgeschilderd bent als dader in plaats van slachtoffer’, aldus Van Oosterhout . 

Na zijn speech nam de Emmer burgemeester een manifest in ontvangst met als doel de Jehovah’s Getuigen op te roepen niet meer de andere kant op te kijken bij seksueel misbruik binnen hun kerkgenootschap.