DZOH krijgt deze maand compleet nieuwe kunstgrasmat

Emmen – Voetbalclub DZOH uit de Rietlanden kan straks weer een balletje trappen op een spiksplinternieuwe kunstgrasmat. De gemeente start deze maand nog met de aanleg, die qua kosten tussen de 350.000 en 400.000 euro komt te liggen.

In augustus werd het veld op sportpark Rietlanden afgekeurd door de KNVB en mocht er niet meer op gespeeld worden. Hoewel het veld in 2010 is aangelegd en twaalf jaar moest meegaan, was deze in 2018 al tot de draad versleten. Het veld werd intensiever gebruikt door een toename in het ledenaantal en het feit dat jongeren uit de buurt er ook wel een spelen.

TPE

Vervanging van de meest aangetaste onderdelen van de mat was geen optie meer. De complete mat moest er uit.  In overleg met de club is besloten om TPE of EPDM-rubbers te gebruiken. Dit materiaal heeft een verwachte levensduur van twaalf jaar. Vanwege het gebruik houdt de gemeente er rekening dat ook dit veld eerder af is.

Autobanden

Dat betekent dat er voor de nieuwe mat geen gebruik wordt gemaakt van het rubber van autobanden. De gemeente besloot vorig jaar dat dit instrooimateriaal niet meer toegepast wordt als vervanging of bij de aanleg van nieuwe velden.

Sinds 2016 is er ophef ontstaan over kunstgras met rubbergranulaatkorrels. Het tv-programma Zembla besteedde hier onder meer aandacht aan en wees op de aanwezigheid van kankerverwekkende stoffen.