Gezond buiten zitten met een ‘schone’ tuinhaard

De herfst is begonnen. Deze tijd van het jaar hopen we met zijn allen stiekem nog op een mooie nazomer. Eigenlijk moeten we ook niet klagen, want onze zomer was prachtig dit jaar. Maar als u nu nog graag buiten wilt zitten, dan kan dat gewoon, en nog op een gezonde manier ook. In dit artikel leest u enkele tips voor het stoken op een gezonde en veilige manier voor gezondheid en het milieu.

Verantwoord stoken

Het stoken met een buitenhaard of vuurschaal is niet zo goed voor onze luchtwegen en ook niet voor het milieu. Als u stookt komt er fijnstof in de lucht. Mensen met een longaandoening hebben hier uiteraard meer last van dan mensen met gezonde luchtwegen. Regelmatig staat de uitstoot van houtkachels en tuinhaarden ter discussie. Maar de kachels en haarden worden steeds schoner en daardoor minder belastend voor het milieu. U kunt er wel zelf alles aan doen om de  eigen uitstoot tot een minimum te beperken. Start dus vandaag nog met een veilige en schone verbranding.

 

Zwitserse methode

De Zwitserse methode is een stookmethode die erop gericht is om de schadelijke uitstoot zoveel mogelijk te beperken. Voor u de houtblokken op het vuur legt, steekt u alvast het vuur aan door gebruik te maken van aanmaakblokjes of droge onbewerkte houtjes. Laat na het stoken het vuur ook rustig uitbranden. 

 

Kies voor ovengedroogd hout

Om de verbranding zo schoon mogelijk te laten verlopen, kunt u het best stoken met ovengedroogd hout met een FSC- of PEFC-keurmerk. Dit hout heeft een vochtigheidspercentage van rond de 20% en is daarmee direct stookbaar. Een voordeel van ovengedroogd hout is ook de hogere warmteopbrengst en volledige verbranding. Kies niet voor afvalhout, bewerkt hout of nog vochtig hout. Dit zorgt voor heel veel uitstoot waar uw gasten en buren niet blij van worden. 

 

Buitenhaard met schone verbranding

Ook zijn er een schone tuinhaarden. De buitenhaarden van Reny zijn houtgestookte buitenhaarden met een gesloten verbranding en een hoog rendement, zodat u het hele jaar door heerlijk een veilig bij het vuur kunt gaan zitten. Deze haarden geven geen overlast voor de omgeving en zijn daarbij een  stoere en robuuste eyecatcher in uw tuin. Reny tuinhaarden zijn gemaakt van Cor-ten-staal. Dit staal staat bekend om zijn warme roestbruine kleur en is weerbestendig waardoor u ook jarenlang van uw tuinhaard kunt genieten. Het is dus ook een duurzame tuinhaard. Deze en ander buitenhaarden zijn nu aantrekkelijk geprijsd omdat het seizoen is afgelopen. Nu een tuinhaard kopen bespaart u dus geld, maar levert u een ijzersterke tuinhaard van een uitstekende kwaliteit. 
 

Advies nodig?

Bent u op zoek naar een veilige en schone openhaard of houtkachel met een hoog rendement? Krul Alltech adviseert u graag. Met twee vestigingen, een haardenoutlet in Opmeer en ons nieuwe Experience Center in Benningbroek, bieden wij u meer dan 2500 vierkanter meter showroom. Hier kunt u inspiratie opdoen. Of bekijk ons assortiment online. Krul Alltech levert een totaalpakket: het inbouwen van open haarden en kachels, aanbrengen van rookkanalen, plaatsen van stijlschouwen en afwerken van het geheel. Het complete traject wordt door eigen vakmensen uitgevoerd. U bent op werkdagen welkom van 08.30 -17.00 uur. Op zaterdag zijn wij geopend van 10:00 -17:00 uur. Neem voor meer informatie telefonisch contact op via 0226 - 357900 of stuur een email naar info@krulalltech.nl.