Huurders Lefier stemmen in met verduurzamen vijftig woningen in Emmerhout

Emmen - Zeventig procent van huurders van vijftig woningen aan de Laan van het Kinholt en Laan van de Marel in de wijk Emmerhout in Emmen hebben ingestemd met het nul-op-de-meter (NOM) maken van hun woning. Dat meldt woningcorporatie Lefier.

BAM Wonen start medio januari met de verduurzaming van 50 woningen. Het totale project bestaat uit 169 woningen en is opgedeeld in vier deelprojecten. Deze week is door BAM en Lefier het informatietraject voor het tweede deel (45 woningen aan de Laan van de Marel te Emmen) opgestart.

De 50 rijwoningen uit de jaren zestig krijgen een nieuwe gevel, nieuwe kozijnen met triple glas en isolatie op het dak en de vloer. Daarnaast worden de woningen voorzien van een duurzaam ventilatiesysteem, een warmtepomp, een warmte-terugwin-installatie en zonnepanelen op de daken.

Hierdoor wordt de woning over een heel jaar bekeken of die net zoveel energie opwekt als dat een gemiddeld huishouden verbruikt. De woning gaat door de verbeteringen volledig van het gas af en krijgt een moderne uitstraling krijgt naar ontwerp van architect Benedict Kraus.

Lefier wil in 2050 volledig energieneutraal zijn.

Platte daken

De woningen aan de Laan van het Kinholt en de Laan van de Marel hebben platte daken. De zonnepanelen worden op speciale stellages geplaatst waardoor deze dezelfde kwaliteit leveren als zonnepanelen op een schuin dak. Dit is het vierde project dat BAM Wonen en Lefier samen realiseren. BAM heeft al eerder in opdracht van Lefier woningen nul-op-de-meter gemaakt. BAM Wonen is gecertificeerd in het verduurzamen van bestaande woningen naar nul-op-de-meter en heeft als eerste bouwer van Nederland het volledige NOM-keur ontvangen. Dit keurmerk waarborgt de kwaliteit en de prestaties van de installaties die BAM garandeert. Na de verduurzaming van de woningen onderhoudt BAM de woningen 40 jaar lang en garandeert de opwekking van zonne-energie.