Deroepert
Door Henk Folkerts

De juiste snaar

We gingen zondag naar Smilde. Dat lintdorp aan de Drentsche Hoofdvaart is niet bepaald een 'pareltje'. Een dorp waar je vanuit je huis nooit eens rechtdoor kunt, maar waar je altijd naar links of naar rechts moet. Het dorp lag er maar triest bij op deze grijze en druilerige zondagmiddag.

Toch wilden we er graag heen want we gingen met iedereen van en rond de band Williamstown Inc. wokken. Dit wok restaurant heeft de iets wat overdreven naam Golden Wok Paleis. Het was zeker niet de eerste keer dat we gingen barbecuen of wokken, gezellig en je hebt eens even wat andere 'praat' met elkaar. Een mooie gewoonte.

Dit jaar was Eppie, een van de gitaristen, er voor het laatst bij. Eppie moest een paar weken geleden de band verlaten, omdat hij last kreeg van zijn gehoor. Voor muzikanten is dat zo ongeveer einde verhaal, dat begrijpt u.

Eppie is een dienende slaggitarist. Niet verlegen maar wel een bescheiden man die zich pas uitspreekt als het hem te gek wordt of als je er om vraagt. Iemand die meer opvalt door zijn bescheidenheid en loyaliteit. Kortom, wat mij betreft een gouden kerel. Zijn gitaarspel kwam geheel overeen met zijn persoonlijkheid, bescheiden, degelijk en goed.

Ik realiseerde me daar in Het Golden Wok Paleis hoe je mensen met een dergelijke persoonlijkheid veel meer kunt missen dan iemand die vaak en hoog van de toren blaast. 'Blaaskaken en roeptoeters', om in de muzieksfeer te blijven, overschreeuwen iedereen en worden daardoor niet echt gehoord. Wat bij hen opvalt is het volume, maar niet de inhoud.

Bij Eppie niet. Naar Eppie wordt geluisterd, omdat hij hij dat door zijn persoonlijkheid afdwingt. Daar zouden we allemaal wel wat van kunnen leren.