Deroepert
Door Henk Folkerts

Het leed dat bolchrysant heet

Weken geleden zag ik al de eerste bolchrysanten in de winkels en bij de voordeuren staan. Ook de karren met pompoenen zijn voor de huizen op het platteland gesignaleerd.

Okee, een heleboel mensen vinden dat prachtig. Ik niet, ik heb er een bloedhekel aan. Ik overweeg zelfs een actiegroep op te richten die als doelstelling heeft het verbieden van de pompoen en bolchrysant.

Ik sluit zelfs niet uit dat mijn actiegroep, net als de actiegroep van de tegenstanders van de windenergie, straks ook op de lijst komt van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid.

Bolchrysanten en pompoenen zijn namelijk de boodschappers van de herfst, en daarmee van regen, wind, mist en lagere temperaturen. Ik zit helemaal niet op de herfst te wachten! laat staan op de winter. Door dat uitlokken van bolchrysant en pompoen eigenaren zullen de weergoden boven denken: 'De mensen zetten de bolchrysanten en pompoenen weer in de tuin, gooi maar wat regen naar beneden en laat de temperaturen maak zakken'. Daarbij komt dat die dingen ook nog eens erg lelijk zijn en het straatbeeld en de tuinen vreselijk ontsieren. Het is niet voor niks dat ze met Halloween juist pompoenen gebruiken om de geesten te verwijderen.

Je leest helaas ook nooit eens iets over een mislukte pompoenen oogst. Het lijkt wel of alle oogsten mislukt zijn behalve die van de pompoenen. Het is daarmee dus een soort onkruid.

Bovendien is het zeker dit jaar nog veel te vroeg voor die ongein want op het moment dat u dit leest is het waarschijnlijk heerlijk warm en heeft u hopelijk de korte broek aan en net een rietje in uw cocktail gestoken.