Zaak oud-top No Surrender kampt met ‘agendaproblematiek’

Emmen / Assen / Groningen – Het duurt zeker nog een half jaar voordat de rechtbank over de zaak buigt waarin vier oud-bestuursleden van No Surrender terecht moeten staan. Er moeten nog getuigen worden gehoord bij de rechter-commissaris. Het lukt maar niet om alle agenda's op elkaar af te stemmen.

De zaak draait om de vier oud-voormannen van No Surrender Henk Kuipers uit Emmen, Theo van V. uit Klazienaveen. Maar ook de Zeeuwse oud-voorman Rico R. en de oprichter van de club, Klaas Otto zijn van de partij. De mannen worden het leiding geven aan een criminele organisatie, mishandeling en afpersing verweten.

Bij de verhoren bij de rechter-commissaris zijn ook de advocaten aanwezig. Over en weer mogen verhinderdata worden opgegeven. Een deel van de verhoren vindt pas begin van 2019 plaats. ‘Er mag dan ook niets fout gaan. Geen getuige kan ziek worden. Dan zijn we zo weer een half jaar verder’, mopperde de advocaat van Kuipers, Roy van der Wal.

Hij diende opnieuw het verzoek in om Kuipers op vrije voeten te stellen. Desnoods onder strikte voorwaarden. ‘De man zit al negen maanden vast. Ondanks de voorgestelde planning is naar mijn idee nog geen zicht op een datum voor de inhoudelijke behandeling’, zei van der Wal.

Medeverdachten van hetzelfde kaliber lopen volgens de advocaat inmiddels vrij rond. De rechter wees de schorsingsverzoeken voor Kuipers en Ten V. af, omdat er in tussentijds niets is veranderd. Maar er kwam wel een nieuw lichtpuntje voor Kuipers en ook Ten V.

‘Voor de volgende regiezitting willen we voorgelicht worden over de voorwaarden die kunnen worden gesteld bij een schorsing’, zei de rechter. De reclassering moet onderzoeken welke voorwaarden dit moeten zijn. ‘Dit wil niet zeggen dat op de volgende zitting automatisch geschorst gaat worden’.