College neemt overlast Zustermonument onder de loep

Klazienaveen – Het college van burgemeester en wethouders gaat kijken naar de overlastproblemen bij het Zustermonument bij Klazienaveen.

Het herinneringsteken werd in de afgelopen maanden opgeknapt. Vorige week dinsdag werden de werkzaamheden afgerond, maar was in de daaropvolgende dagen meerdere malen het mikpunt van vandalisme. Volgens het dorpsbestuur is het monument ook in het verleden het decor geweest van achtergelaten rotzooi, vernielingen en gebruikt als urinoir. De ellende wordt veroorzaakt door hangjeugd, aldus de dorpsvertegenwoordiging eerder in deze krant.

Fractielid Roelof Woltman van Wakker Emmen riep het college op om samen met de EOP Klazienaveen naar een oplossing te zoeken. ‘Wellicht helpt het plaatsen van een camera?’, gaf hij alvast een voorzetje. Edwin Rixtum van de PVV stelde voor om ook na te denken over de inzet van opsporingsambtenaren rondom het monument.

Alternatieve hangplek

Burgemeester Eric van Oosterhout liet weten dat er al contact gelegd is met het bestuur over de frustrerende problematiek. Eerst praten en dan kijken welke maatregelen kunnen helpen. Die koers wou Van Oosterhout eerst varen. ‘Want het plaatsen van enkele een camera is niet voldoende.’ Kijken naar een alternatieve hangplek voor de jongeren hoort daar ook bij.

Gezondheidscentrum

Wethouder Robert Kleine constateerde verder dat het aantal overlastmeldingen bij het Zustermonument weer zijn gestegen na een afname in 2016. In 2017 werd er al een jongerenwerker van Sedna op gezet. ‘In het nieuwe gezondheidscentrum van Klazienaveen werd ruimte gevonden als plek voor de jeugd. Maar de jongeren hebben dat zelf afgeblazen.’