PVV trekt voorstel hoofddoekjesverbod in

Emmen – De PVV trekt het voorstel om dragen en tonen van religieuze kleding of symbolen in de Emmer raadszaal in. Fractievoorzitter Edwin Rixtum deelde dat donderdag tijdens de commissievergadering bekend.

Rixtum, die eerder deze week Tom Kuilder opvolgde als fractievoorzitter, liet weten dat het besluit genomen is na intern beraad binnen de fractie. Over de reden voor de intrekking wil hij verder weinig kwijt. Het voorstel mocht aanvankelijk rekenen op protest van meerdere partijen. Dat heeft geen druk bij de partij gezet, aldus Rixtum. Mogelijk krijgt het verhaal nog een staartje. Rixtum sluit namelijk niet uit dat het voorstel op een latere datum weer op de agenda van de raad komt te staan.

Tijdens de raadsvergadering in juni gaf de PVV aan een voorstel te behandelen in september. Als de partij haar zin zou krijgen dan zou PvdA-raadslid Ugbaad Kilincci haar hoofddoek tijdens raads- en commissievergaderingen moeten afdoen..

Niet dat het voorstel een grote kans van slagen had. Het college liet in juli al weten niets te zien in het verbod. Burgemeester en wethouders zagen geen enkele reden om in te stemmen. ’De leden van de raad zij gekozen op basis van de opvattingen van de politieke partij die zij  vertegenwoordigen. Inwoners hebben op deze personen gestemd, omdat ze zich vertegenwoordigd voelen door deze persoon en partij’, liet het college in een brief weten.

Verder wijzen burgemeester en wethouders erop dat een dergelijk verbod strijdig is met het Europese verdrag tot bescherming van de Rechten van de Mens.