Kruisboogschutters Huizing en Alting schieten met scherp op NK

Oosterhesselen / Aalden - Albert-Geert Huizing uit Oosterhesselen heeft tijdens het Nederlands kampioenschap (NK) Kruisboogschieten de gouden medaille veroverd. Lammert Alting uit Aalden legde beslag op het brons.

Het NK in het Friese Gorredijk werd gehouden op initiatief van de Kring Noord van de Nederlandse Kruisboog Bond (NKB). Naast Willem Tell uit Aalden zijn bij de NKB ook verenigingen uit Boijl, Dedemsvaart, De Knipe, Donderen, Schoonoord, Valthe en Witteveen aangesloten. Er kwamen meer dan 200 schutters in actie.

Veel plezier

De 33-jarige Albert-Geert Huizing zag in de C-klasse kans om liefst 93 van de 100 beschikbare punten te verzamelen. Ook routinier Lammert Alting (89 punten in C-klasse) kon met bijzonder veel plezier terugblikken op het nationaal kampioenschap. Voor de ervaren 62-jarige schutter uit Aalden was het niet de eerste medaille, twee keer eerder viel Lammert tijdens het NK Kruisboogschieten ook al in de prijzen.

Van skiën naar kruisboogschieten

Albert-Geert was ooit een zeer getalenteerd skiër en werd zelfs Nederlands ski-kampioen. Tegenwoordig heeft hij een andere passie: kruisboogschieten. Het was min of meer per toeval dat de in Meppen geboren en getogen Huizing zijn talent ontdekte. ‘Op zolder van mijn grootouders viel mijn oog op een kruisboog, waarmee opa Albert in het verleden furore maakte bij Willem Tell. Ik ben met de kruisboog naar de club gegaan en wilde wat nadere instructie. Van het een kwam het ander.’

Volgens Albert-Geert zijn er tal van aspecten waar je op moet letten. ‘Bijvoorbeeld op je lichaamspositie die in een rechte lijn ten opzichte van je kruisboog moet zijn. Door een goede houding verbeterde mijn techniek, want die moet 100% zijn om optimaal te scoren.’ Lammert Alting knikt instemmend. Na zoveel jaar ervaring kan hij het weten.