Grittologie
Door Roel Grit

Reis naar de zon

‘Wat is belangrijker, Jantje? De zon of de maan?’ ‘De maan, juf.’ ‘Waarom de maan, Jantje?’ ‘Omdat de maan schijnt ’s nachts als het donker is en de zon overdag, juf!’

De spectaculaire maansverduistering van vorige maand maakte zelfs Jantje uit dit stokoude mopje duidelijk dat zowel het licht op aarde als dat op de maan afkomstig is van onze zon. Bij verduistering valt de schaduw van de aarde op de maan. De maan is nog amper zichtbaar, omdat de aarde precies tussen zon en maan in staat. De aardatmosfeer liet alleen nog wat rood zonlicht - vergelijk met avondrood - op de maan vallen en zorgde voor een 'bloedmaan'.

Onze Amerikaanse vrienden (mag ik dat nog zeggen, meneer Trump?) stuurden een maand geleden een ruimtevaartuig voor onderzoek richting zon. Het ding doet zeven jaar metingen om uiteindelijk te verschroeien in de corona van de zon. Deze zonatmosfeer zendt niet alleen zonlicht de ruimte in, maar blaast ook kleine geladen deeltjes de ruimte in: de zogenoemde zonnewind. Terwijl zonlicht de aarde in zes minuten bereikt, doen de geladen deeltjes er drie dagen over. Ze worden door het magneetveld van de aarde ingevangen en zorgen bij de Noordpool voor het spectaculaire Noorderlicht.

Een krachtige uitbarsting van zonnewind is levensgevaarlijk voor het aardse leven. Maar zelfs een minder grote uitbarsting kan niet alleen satellieten rondom de aarde platleggen, maar ook de elektronica op aarde. Dit heeft enorme maatschappelijke gevolgen zoals het uitvallen van navigatiesystemen, computers en elektriciteitscentrales. Levensbedreigend! Goed dus dat de wetenschap onderzoek doet naar de straling van onze zon. We kunnen niet genoeg van onze ster weten, voor onze eigen veiligheid.

We weten dat onze 'bevriende' Amerikaanse president weinig op heeft met wetenschap. Maar dit onderzoek naar de zon raakt ook hem. Want als computers uitvallen, werkt het internet niet meer. En het ergste voor Trump: ook Twitter doet het niet meer!

Website: www.grittologie.nl