Zwartemeer plaatst volgend weekend weer slagboom voor Duitse grens

Zwartemeer – Wie volgend weekend bij Zwartemeer de grens over wil, doet er misschien goed aan om de paspoort op zak te hebben. Het voormalig grenskantoor aan de Eemslandweg 133 in Zwartemeer is van vrijdag zeven tot en met zondag negen september namelijk weer volledig in functie.

Ook de bekende slagboom bij de grensovergang met Duitsland keert terug van weggeweest. Nee, Nederland heeft zich niet afgescheiden van de Europese Unie. De historische verenigingen van Zwartemeer en Zuidoost-Drenthe hebben samen met Stichting Luchtoorlog Drenthe besloten om de grensbewaking in verband met Nationale Monumentendag nieuw leven in te blazen. Het voormalige in 1904 gebouwde grenskantoortje heeft namelijk een monumentale status en het leek de drie instanties leuk toe om er op die manier aandacht aan te besteden.

Nagespeeld

Een speciale re-enactmentgroep komt er bij kijken om het douanepersoneel van weleer te spelen in oude kostuums en uniformen, inclusief sabels. Het is de bedoeling dat bepaalde historische gebeurtenissen worden nagespeeld, maar ook het functioneren van de grensmedewerkers.

Het grenskantoor is tegenwoordig particulier bewoond, maar de eigenaar heeft toestemming gegeven om een kamer als douanekantoor in te richten. Hier worden onder meer arrestanten verhoord. Voorbijgangers worden ook bij de slagboom aangehouden. Overigens niet om ze een bekeuring te geven maar om ze uit te nodigen voor een kopje koffie of thee.

Verder is er ook een expositie ingericht in de tuin van het oude grenskantoor. Voor kinderen is er een smokkelspel op touw gezet.

Opening

De opening is vrijdag om 19.30 uur. Op zaterdag en zondag uur kunnen bezoekers vanaf 10.00 uur tot 16.00  het douanekantoor van buiten en deels van binnen bekijken. De toegang is dit gehele weekend voor iedereen gratis.