Grittologie
Door Roel Grit

Gevaarlijke vakantie

Pikhaak. Ken je dat woord? Een pikhaak gebruik je op een boot. Het is een lange stok waarmee je de boot van de wal weg kunt duwen, maar ook met een haak die je ergens omheen kunt 'pikken' en de boot ergens naar toe kunt trekken.

We huurden deze zomer in Friesland een weekje een vierpersoons motorboot met slaapgelegenheid, een klein jacht dus. Friesland is een merkwaardige provincie die uit twee gescheiden werelden bestaat: die op het land en die op het water. Je kunt er grote afstanden varen en nauwelijks hoeven te wachten voor een brug. Auto's zie je vanaf het water bijna niet. En rijdend op de autoweg heb je geen idee wat er allemaal op het water vaart.

Twintig jaar eerder huurde ik eens een boot van 14 meter 75. Dat is erg groot! Daar kun je met tien mensen op slapen, er was zelfs een ligbad aan boord. Zo'n ding krijg je als onervaren schipper zo maar mee, zonder vaarbewijs, omdat hij net geen 15 meter was. Bizar, nietwaar? Gelukkig kun je met twee joysticks en twee elektrische hulpschroeven de voor- en achterkant van de boot nauwkeurig bijsturen. Dat ging goed, totdat we met flinke wind tussen een brug en een nabije treinbrug werden opgesloten en de accu leegraakte. Maar goed, dat was vroeger.

Onze dit jaar gehuurde boot - een boot moet je niet zelf willen hebben - was ‘slechts’ tien meter lang. Op zo'n jacht is van alles aan boord, ook de genoemde pikhaak. Nog maar net vertrokken en nog wat onwennig stuurde ik de boot onder de eerste brug door, een beetje wiebelend nog. Vrouwlief duwde voor de zekerheid met de pikhaak de achterkant van de boot van de kant en plons... daar ging onze pikhaak. We stelden vast dat zelfs een aluminium haak blijft drijven, waarschijnlijk hol en gevuld met lucht. We hebben niet geprobeerd hem onder de drukke brug op te vissen en samen keken we triest naar de steeds kleiner wordende pikhaak.

Gelukkig kun je in Friesland overal pikhaken kopen en voor twintig euro hadden we een nieuwe. Ik wilde op straat niet gezien worden met het ding: je hebt tenslotte je schipperstrots, nietwaar? Dus vrouwlief mocht hem zelf naar de boot dragen. Zwaaiend liep ze met het ding over straat. Toen ze ermee gevaarlijk dicht in mijn buurt kwam en ik opzij moest springen, realiseerde ik me een andere betekenis van het woord pikhaak.

Vakantie is best gevaarlijk, maar helaas alweer voorbij.