Deroepert
Door Henk Folkerts

Bijna gênant

Binnen de top van de VVD heerst een cultuur die het liegen tot een kunst maakt. Het is niet toevallig dat het juist VVD ministers zijn die de volksvertegenwoordiging gedeeltelijk of niet goed informeren. Niet politici noemen dat liegen.

Toen er binnen de VVD een commissie wed benoemd die het fenomeen 'liegen' ging onderzoeken moest zelfs de voorzitter van die commissie, de heer Keizer, verleden jaar ook zijn functie neerleggen omdat er aangifte tegen hem werd gedaan. Ik bedoel maar! Rutte bleef echter al die bewindvoerders stuk voor stuk tot het allerlaatst verdedigen.

Overigens laat duidelijk zijn dat macht corrumpeert en dat het nu toevallig de VVD is, maar dat er bij andere partijen net zo goed voorbeelden zijn.

Nog zoiets: de afschaffing van de dividendbelasting. Rutte voelt, zo ongeveer als enige, tot in het diepste van zijn vezels dat dit goed is voor ons land. Dat lijkt mij dus persoonlijk niet een hele betrouwbare graadmeter. Deze verder ook nergens onderbouwde maatregel kost ons rond de 2.000.000.000 euro. Deze lijken nu te worden afgewimpeld op het midden en kleinbedrijf. Dus de middenstanders moeten de tol betalen voor een belastingmaatregel die ten goede komt aan het grootkapitaal. Uiteindelijk betalen wij dus allemaal de maatregel in de winkel.

Nu het economisch in ons land goed lijkt te gaan, gaan de belastingen in 2019 omlaag, zodat wij daar allemaal, in theorie, van gaan profiteren.

Dat 10 procent van de bevolking niet gaat profiteren, zoals onlangs duidelijk werd, interesseert Rutte totaal niet. Hij zei dat we daar niet te lang over moesten zeuren en vooral moesten kijken naar de 90 procent die wel profiteert.

Kort geleden reed ik over het industrieterrein van Emmen en zag ik een enorme rij mensen. Ik had niet gelijk door wat er aan de hand was maar op de terugweg zag ik dat de mensen in de rij stonden voor de voedselbank. Rutte als premier wordt bijna gênant.