Deroepert
Door Henk Folkerts

Het MAXimale

Van de week was ik even in Zwolle, een stad waar ik goede herinneringen aan heb. Toen ik 17 was ging ik er op kamers en kwam ik in een pand van Max Middelbosch te wonen. Max en zijn vrouw hadden in Zwolle een aantal panden en elke keer als hij weer een betere woonruimte voor me had, tipte hij me en zo ben ik heel wat verhuisd in de binnenstad.

Max was een markante figuur. Hij had altijd veel verhalen, en of ze allemaal waar zijn maakte me eigenlijk niet zo veel uit.

Zo vertelde hij dat hij ooit in een band zat met wie het voorprogramma deed van Johnny Cash in Dortmund. Ook ging hij naar Indonesië om daar een zadelknop te halen van een Harley Davidson. Veel later was hij overigens de eigenaar van het Harley museum in Raalte.

Toen zijn eerste dochter werd geboren kwam ze in een zijspan van een Harley te liggen en hebben we samen een fles whiskey soldaat gemaakt.

Ook is er ooit een Max Middelbosch blues festival in Polen geweest. Max was een vrijgevochten man als het om zijn werk ging, hij hield niet van regels die hij niet begreep, hij schuurde er voortdurend langs maar voor mij was het pracht kerel.

Nu straks het nieuwe schooljaar weer begint zie ik ze straks weer fietsen, over de stoep, met zijn vieren naast elkaar, zo het nieuwe schooljaar in, de vrijheid achter hun latend.

Weer geconfronteerd met allerlei regels, die volwassenen overigens vaak “afspraken” noemen ...

Ik hoop maar dat de kinderen straks creatieve docenten op school ontmoeten die denken in oplossingen, in mogelijkheden en niet in goed of fout. Hopelijk gaan de kinderen straks met plezier naar school omdat er beroep op hun talenten wordt gedaan en niet op hun tekorten.

Want net als Max hebben kinderen niets met regels wel met echte afspraken.