Nieuwe locatie voor Stichting Begeleid Wonen is stap dichterbij

Emmen – Een nieuwe plek voor Stichting Begeleid Wonen is een aanzienlijke stap dichterbij gekomen. Dat melden Erik en Diana van Wieren van de gelijknamige instelling. De nieuwe locatie onthullen de twee nog niet, maar wordt in ieder geval wel in of rondom Emmen.

De stichting, momenteel nog gevestigd aan de Waanderweg in Emmen, kwamen begin dit jaar in conflict met de gemeente Emmen. Volgens de laatste staat het bestemmingsplan de werkzaamheden van de stichting op de huidige locatie niet toe. Begeleid Wonen bied dagbesteding aan jongeren met een al dan niet psychische beperking. Er woonden twee jongeren in het bedrijfspand, daarnaast bezochten ruim tien jongeren van de locaties in Coevorden en Schoonoord het pand in Emmen.

De zaak kwam aan het rollen nadat een buurman had geklaagd over overlast. De gemeente Emmen stelde begin dit jaar dat de stichting voor 1 maart moest vertrekken, anders zouden er dwangsommen ter hoogte van 75.000 euro worden opgelegd.

Raad van State

De zaak speelde uiteindelijk tot aan de Raad van State. Die oordeelde echter dat het belang van de gemeente Emmen om een einde te maken aan de volgens haar illegale situatie, niet opwegen tegen het belang van de stichting. De stichting kon dus voorlopig blijven, ook omdat Begeleid Wonen bij de gemeente twee alternatieve locaties had voorgelegd.

Binnen gemeentegrenzen

Volgens Erik van Wieren is er een belangrijke stap voorwaarts gezegd. ‘In een van de twee locaties kon de gemeente zich prima vinden. Wij gaan er vanuit dat alles verder ook rondkomt.’ De verhuizing staat op stapel, maar Van Wieren wil het nieuwe adres nog even voor zich houden. Volgens hem moeten er eerst nog wat laatste puntjes op de i worden geplaatst. ‘We willen er pas mee naar buiten als alles echt rond is.’ Het enige wat hij kwijt wil, is dat de stichting in ieder geval binnen de gemeentegrenzen van Emmen blijft. Als alles goed gaat, dan vindt de verhuizing in november plaats.

Loods

Als tweede locatie hadden Erik en Diana een plek vlakbij hun woning in Erica bedacht. ‘We zijn onlangs verhuis en we hebben een stuk land bij ons nieuwe huis liggen. Een te bouwen loods op die grond zou dienst kunnen doen als dagbesteding. De gemeente gaf daar echter geen toestemming voor.’

Druk in Den Haag

Tegelijkertijd is het afwachten tot de Raad van State zowel de gemeente als de stichting oproept voor een vervolgzitting. Dat zou voor de zomer nog gebeuren, maar dat is er niet van gekomen, aldus Van Wieren. ‘Ze hebben het hartstikke druk in Den Haag’, verklaart hij. ‘We hebben vorige week een aantal data doorgegeven tot en met januari wanneer we kunnen en niet kunnen. De Raad maakt vervolgens nog een afspraak met ons.’