Plaat voor je kop
Door Wouter Bessels

Wat mag je dit jaar niet missen op Lowlands?

De rugzak is ingepakt. Zonnebril, oordoppen en stevige schoenen in de aanslag. Alleen het polsbandje ontbreekt nog. Komende vrijdag gaat de 26e editie van het Lowlands Festival van start. Wat staat de 60.000 bezoekers dit jaar te wachten?

De makeover van vorig jaar - toen het festival in Flevoland zijn 25e verjaardag vierde - gaf Lowlands een nieuw elan. Een vernieuwde indeling van het terrein, de grootste tenten Alpha en Bravo in een nieuw jasje, meer open plekken en looproutes en bovenal een nieuw logo, allemaal vielen ze goed in de aarde. Dit jaar zet de organisatie die lijn door, onder meer met een geheel nieuw podium: Sexyland.

Een driedaags programma vol afwisseling en diversiteit is wat de inmiddels lang uitverkochte 26e editie op twaalf podia vanaf donderdag biedt. Cultuur is op Lowlands in uiteenlopende vormen te vinden. Zo is er cabaret van o.a. Lebbis en Eva Crutsen, zijn films als The Elephant Man te zien, maakt balletdanser Sergei Polunin zijn opwachting, krijgt literatuur aandacht met o.a. Saskia Noort en staat Lowlands Paradise in het teken van beeldende kunst. Het festival biedt al jarenlang meer dan ‘podia met bandjes programmeren’. Zo maakt dit jaar een rappende robot zijn opwachting, een bijdrage van taalwetenschapper Folgert Karsdorp. Onder de naam Deepflow wordt onderzocht of kunstmatige intelligentie de kunst van het rappen kan ontrafelen. Alle bezoekers van Lowlands worden uitgedaagd om als proefpersoon te oordelen of de ritme, rijm en woordkeuze van de robot ‘in hun oren’ kloppen.

Toch blijft, hoe het wendt of keert, muziek de hoofdmoot. De headliners zijn niet de minste: The War On Drugs, Gorillaz, Kendrick Lamar en N.E.R.D.. Allen staan op de late tijdstippen in de Alpha, de grootste tent van Lowlands waar met name hip hop de klok slaat. Lamar staat erom bekend buiten de lijntjes te kleuren en met jazz en funk te flirten; alleen daarom al een terechte keuze voor de avontuurlijk ingestelde Lowlander. Dat avontuur toont zich dit jaar op de twaalf podia ook in acts als Amenra (India, zondag) en CHRISTEENE (X-Ray, vrijdag), respectievelijk een metalband uit België die het gaspedaal flink intrapt en een Amerikaanse performance kunstenaar die voor een gender-vriendelijke perverse show gaat zorgen. Jonge talenten te over: neem bijvoorbeeld de Britse hiphopper Little Simz die vrijdag in de Heineken staat. Zij doet mee op de laatste plaat van Gorillaz. Het zou zomaar kunnen dat zij dezelfde avond bij die act in de Alpha even opduikt.

Speciale optredens om naar uit te kijken: het concert van het Duitse klavierentalent Nils Frahm (Bravo, vrijdag), die akoestische pianomuziek koppelt aan sfeervolle elektronica. De herboren James Bay (Alpha, zaterdag) en de avontuurlijke classic rock van DeWolff (Heineken, zaterdag). Terug van weggeweest: De La Soul en The Wombats, beide vrijdag in de Alpha. Dat geldt ook voor Grizzly Bear (Heineken, vrijdag), Miles Kane (Heineken, zaterdag) en de altijd verrassende en ingetogen liedjes van singer-songwriter Trixie Whitley (Lima, zaterdag).

Neerlands trots De Staat gaat op zaterdag in de Alpha hoge ogen gooien. Gaat bij de nieuwe single Kitty Kitty opnieuw een markante dans ontstaan, zoals met de kolkdans van Witch Doctor een paar jaar geleden gebeurde? Legendarische namen vinden we dit jaar in de persoon van punklegende Patti Smith (Bravo, zondag) en Nile Rodgers & Chic (Bravo, zaterdag). De Bravo is zaterdag tot diep in de nacht de plek voor de technoliefhebber, met Ritchie Hawtin, Daniel Avery en Surgeon als opvallende namen.

De energieke punkrock van Dropkick Murphys gaat zondag de Alpha vullen; Spinvis heeft dan al in de Heineken vanaf een uur ’s middags het terrein wakker schudt. Dit jaar opent de zondag niet met een klassiek orkest, maar met oude zangmuziek uit de periode 1450 tot 1600 van The Tallis Scholars. Later die dag vult popidool van nu Dua Lipa de Alpha met haar hits.

En dan hebben we het nog niet eens over de smartlappenkaraoke, de taekwondomegaworkshop en het dagelijkse faalcollege gehad.

Wat de echte verrassingen van deze 26e editie gaan worden? We gaan het komend weekend meemaken.

Tot vrijdag, tot Lowlands!