Deroepert
Door Henk Folkerts

Hunebedden

Mogen je kinderen nou wel of niet op een hunebed klimmen, daarover verschillen de meningen op de social media nogal. Kinderen hebben de neiging overal op te klimmen, dat was vroeger niet anders.

Toen mijn kinderen klein waren gingen we geregeld naar wat ik een van de mooiste plekjes van Drenthe vind: de hunebedden achter de kerk in Rolde. Van mij mochten mijn kinderen er niet op. Uit respect voor de doden en voor het monument zelf.  Maar ik merkte ook dat ik de juiste woorden niet kon vinden om mijn dochters dat goed uit te leggen, waardoor ik ging twijfelen aan mijn mening. Nu ik kleinkinderen heb moet ik er opnieuw over na gaan denken.

Waarschijnlijk rijden de meesten van ons er achteloos langs en laten we alleen, als de familie uit het westen komt, de monumenten zien. Maar verder hebben we er niet zo veel affiniteit mee. Evengoed is het wel een bijzonder fenomeen.

Om de hunebedden en de provincie zelf meer onder de aandacht te brengen staan er sinds juli langs de N34  van die vreselijke bordjes met Hunebed Highway. Wie heeft dat bedacht?  Wat is de link tussen een Highway en een hunebed?

Gedeputeerde Henk Brink zei destijds bij de opening voor de NOS microfoon dat het gewoon lekker bekt. Nou ja, ik weet niet hoe ze in Huize Brink praten maar lekker bekken doet het in ieder geval niet. De provincie probeert, met deze borden, de Chinese toeristen, die al Giethoorn zijn, richting Drenthe te trekken. Ik heb nog geen chinees gezien, u wel?

Net zoals er volgens mij ook geen hunebed of een verwijzing naar een hunebed vanaf de N34 te zien is. De kans is dus gering dat er binnenkort bordjes staan die in het chinees zeggen dat je er niet op mag klimmen.