Deroepert
Door Henk Folkerts

Na zonneschijn komt regen

Warm he! Maar waarschijnlijk is het nu gedaan met de extreme hitte. Ik weet niet of u daar blij mee bent maar ik wel.

Je kom maar een ding doen met dat warme weer, je er aan aanpassen. Dat klinkt makkelijker dan dat het is. Ik probeerde het wel en ging dan even liggen overdag maar tijdens het werk kon dat natuurlijk niet. Vooral in de middag waren mijn hersenen een soort van brei waar mijn gedachten niets meer uit konden halen. Alsof je geheugen je geheel in de steek liet.

Ik was vaak niet meer in staat om rechtuit te denken. Gesprekken eindigden dan ook vaak in een ratjetoe van woorden. Waarbij het leek alsof je de woorden in een volstrekt willekeurige volgorde uit sprak. (U begrijpt, ik overdrijf lichtelijk).

Die Spanjaarden doen dat beter, die houden een siësta. In Nederland doen we daar niet aan maar we hebben wel het Nationale Hitte Plan. Daar staat in dat je moet drinken, je huis koel moet houden maar vooral ook dat we zorg moeten hebben voor onze medemens. Dus bij deze, goed drinken hoor!

Ik behoor echter niet tot de doelgroep. Ik red me nog wel. Toch wilden mijn vrouw en ik ook graag een Plan en dus hadden we ons eigen Plan geschreven. We hebben dat in een protocol gegoten en dat protocol bestond uit twee regels.

Regel 1: Houd het hoofd koel;
Regel 2: Blijf het hoofd koel houden.

Dat werkte goed, we deden er alles aan om het huis koel te houden, gaven elkaar flesjes water en maakten geen ruzie. Mocht dat wel gebeuren zeiden we: 'Denk aan het protocol!'

Woensdag gaat het weer veranderen, ik verlang er naar.