Dikke Banden Race: Bjorn neemt beker als vakantiesouvenir mee terug naar Burgum

Emmen - Mountainbikes, normale rijwielen en halve bakkersfietsen. Het was een bonte verzameling tweewielers aan de start van de Dikke Banden Race die zondag gehouden werd tijdens het wielercriterium Gouden Pijl.

Tijdens deze race geen zwaargewichten zoals Tom Dumoulin aan de start, maar piepjonge wielerfanaten van zeven tot twaalf jaar oud, waar zo eens een echt talentje tussen kan zitten.

Met de Dikke Banden Race werd de Gouden Pijl officieel afgetrapt. Het weer toonde zich gelukkig genadig, na de allesverzengende hitte van de afgelopen dagen. Een vriendelijk schapenwolkje was af en toe zo goed om voor de zon langs te schuiven en de thermometer bleef daarom uit de buurt van de 30 graden.

Eerst moesten de zeven- en achtjarigen aan de bak. Tien jongens en meisje keken gespannen vanaf de start bij de Grote Kerk. Toen viel het startschot. Sommigen spurtten in een streep weg, anderen schommelden wat onhandig heen en weer voordat ze ‘gang op de ket’ konden maken. Het bleef bij een rondje op het parcours en na een kleine vijf minuten was het Bjorn Hovenkamp uit het Friese Burgum die als eerste over de finish flitste.

Een minuutje later stoven Siem Veneman uit het Twentse Albergen en Thijmen Hoffenkamp uit Emmen als nummers twee en drie over de finish.

Welverdiende beker

Bjorn vertelde dat hij niet speciaal voor de Dikke Banden Race naar Emmen is gekomen. ‘Wij zijn hier op vakantie en staan op De Fruithof in Klijndijk. Mijn vader wilde graag even naar de Gouden Pijl.’ Zo belandde Bjorn op de fiets en neemt een mooi vakantiesouvenir meer naar huis: een welverdiende beker.

De negen- en tienjarigen maakten zich dan samen met de elf- en twaalfjarigen op voor hun rit, die bestond uit twee rondjes. Fay Prins en Rick Wiltink, beide uit Emmen deden hun uiterste best, maar moesten toch hun meerdere erkennen in Thom Klok uit Emmer-Compascuum. Bij de elf- en twaalfjarigen was het Quinten Gilde uit Hengelo die er met de winst vandoor gaat. Marijn Lunsing uit Emmen werd tweede.