Verbouw Arbo-pand naar wooncomplex start na bouwvak

Emmen – De verbouwing van het voormalige Arbo-pand aan de Laan van de Bork in Emmen gaat na de bouwvak van start. Dat laat pandeigenaar en initiatiefnemer Idris Candir weten. Vorige week zijn de voorbereidende werkzaamheden begonnen die de aanloop vormen naar de klus die het gedateerde kantoorgebouw moet veranderen in een appartementencomplex met 18 woonunits.

Ondernemer Idris Candir is de drijvende kracht achter het initiatief. Hij kondigde de plannen al in juni 2016 aan. Het plan om woonruimte te bieden aan statushouders en lokaal woningzoekenden, viel echter niet bij iedereen in goede aarde. Enkele omwonenden protesteerden en dienden bezwaren in. Gevreesd werd onder meer voor aantasting van het woongenot en overlast.

De gemeentelijke bezwarencommissie moest uiteindelijk het laatste oordeel vellen en die stelde Candir in het gelijk. Gevolg was wel dat het plan behoorlijk wat vertraging opliep. Het opleveren van het wooncomplex stond namelijk aanvankelijk voor het voorjaar van 2017 vast.

Planning

Het is verder nog de vraag of er uiteindelijk ook statushouders komen in het te bouwen complex. ‘Dat hangt allemaal af van het moment van oplevering en de vraag van de gemeente.’ Hoe lang de bouw in beslag gaat nemen, kan Candir nog niet zeggen. Een definitieve planning volgt later. In eerdere berichtgeving gaf hij aan dat hij verwachtte dat de bouw ongeveer acht maanden in beslag zou nemen.

Ingrijpende metamorfose

Het voormalige kantoor ondergaat een ingrijpende metamorfose, waarbij er zoveel mogelijk gebruikt wordt gemaakt van hout en groen. Zowel aan de voorzijde als de achterzijde komt een galerie, die als entree gaat dienen. De meeste gangen in het pand verdwijnen en worden aangetrokken bij de woonruimte. Dat laatste gaat ook op voor twee dakterrassen, die beide daarom worden getopt. De karakteristieke koepel aan de voorzijde verdwijnt ook.