Tom Dumoulin staat aan start van de Gouden Pijl

Emmen - Vorig jaar al stond wielrenner Tom Dumoulin al hoog op het verlanglijstje van de organisatie van De Gouden Pijl, maar kon hij vanwege de datum niet in Emmen rijden. 5 augustus komt die wens alsnog uit.

De Gouden Pijl werd tot en met vorig jaar op de derde dinsdag na de Tour de France gereden. Voor de organisatie was het een grote uitdaging een aansprekend rennersveld te krijgen vanwege de drukke wieleragenda’s van de renners die vol zitten met rondes en trainingskampen.

Wensen

Het lukte de Gouden Pijl vaak wel de toppers naar Emmen te halen, al werd het wensenlijstje vorig jaar niet geheel in vervulling gebracht. Dat was een van de redenen voor het bestuur om, zodra de gelegenheid zich voordeed, het evenement te verplaatsen naar de eerste week na de Tour, wanneer de ploegen enige rust gegund wordt. Die gelegenheid deed zich voor in het vroege voorjaar van dit jaar. De kans werd gegrepen en nu vindt De Gouden Pijl plaats op de eerste zondag na de Tour, op 5 augustus.

Dumoulin

Mét Tom Dumoulin dus. De renner is sterk gestegen in marktwaarde en de organisatie moet derhalve aardig in de buidel tasten. Naast de gemeente Emmen en de provincie Drenthe, was het sponsor Sunoil die het mede mogelijk heeft gemaakt dat zo’n grote renner op het parcours van Emmen gaat rijden. Ook andere sponsoren hadden er een bedrag extra voor over.

In alle grote rondes heeft Dumoulin etappes gewonnen en in de Giro en de Vuelta droeg hij dagenlang de leiderstrui. In 2017 won hij de Giro d’Italia en de BinckBank Tour en werd hij wereldkampioen in de ploegentijdrit en in de individuele tijdrit. Dit jaar werd hij tweede in de Giro d’Italia.

Dylan Groenewegen en Niki Terpstra waren eerder deze week al gecontracteerd door de organisatie van de Gouden Pijl.