Grittologie
Door Roel Grit

Emmen staat hoog in lijstjes

Onze gemeente doet het slecht op allerlei landelijke lijstjes, dat is tenminste ons eigen idee.

Maar hoe Emmen er in lijstjes voorstaat is maar net hoe je het bekijkt.

Als oppasopa kan ik in Emmen mijn kleinkindkleuters op straat laten spelen. Dat kunnen ze thuis in Utrecht niet. Emmen staat hoog op de lijst van gemeenten waar kinderen op straat kunnen spelen. In veel 100.000+ steden betaal je een kapitaal om een rijtjeshuis te kopen. In Emmen huur je gewoon zo’n huis of krijg je voor hetzelfde bedrag een alleenstaand huis. Emmen staat hoog op de lijst met betaalbare woningen. Wil je een stuk grond om zelf te bouwen? Emmen staat hoog op de lijst met beschikbare bouwkavels, ook voor bedrijven.

Afgelopen kerst stond Emmen hoog op de lijst met de grootste kerstbomen van Nederland. Kenners fluisterden zelfs dat de boom naast de Grote Kerk net zo hoog was als die van New York.

Ook staat Emmen hoog op de lijst van gemeenten waar een Nobelprijswinnaar is geboren (Ben Feringa, scheikunde, Barger-Compascuum).

Ook staat Emmen hoog op de lijst van gemeentes met schone lucht en op de lijst met gemeentes zonder files (ik snap nog steeds niet wat ze daar in ‘het Westen’ nou zo leuk aan vinden). En als je van bovenuit de Boelsflat in Emmen Centrum over de gemeente heen kijkt, zie je groen, groen en nog eens groen! Emmen staat torenhoog op het lijstje van groene gemeenten.

En dan heb ik het nog niet over onze beroemdheden. Zo hebben we muzikale duizendpoot Daniël Lohues, Henk-met-de vlam-in-de-pijp-Wijngaard en zanger Bouke. We hebben Jan van Es met het beste café van Nederland (café Groothuis) en darter Jan Dekker. Onze Emmer schaatskoning Kjelt Nuis won twee keer goud tijdens de afgelopen Olympische winterspelen. Emmen staat door hem boven aan de lijst met een inwoners die 1000 en 1500 meter Olympisch goud wonnen. En FC Emmen hoort in de komende eredivisie bij de top van het Nederlandse voetbal (ik houd mijn financiële hart vast) en de eerste wedstrijd tegen ADO Den Haag is al gewonnen!

Een aantal van de Emmer opleidingen van hogeschool NHL-Stenden (economie en scheikunde) behoort volgens de peiling van Elsevier Weekblad tot de top van Nederland. Bluetooth op je telefoon en andere apparaten is destijds bij Ericsson in ons eigen Emmen ontwikkeld.

Dus slecht op lijstjes? Het is maar net hoe je het bekijkt. Als je wilt, staat Emmen hoog op allerlei landelijke lijstjes. En krijg je geen genoeg van bovenstaande opsomming, er is meer op www.emmenmaakhetmee.nl en in de archieven van www.emmen.nu.

Emmen is een prachtige gemeente. Alleen jammer dat er hier en daar nog steeds levensgevaarlijke paaltjes op fietspaden staan.