Eerste namen Gouden Pijl bekendgemaakt

Emmen - Dylan Groenewegen en Niki Terpstra zijn de eerste renners die zijn gecontracteerd voor de 41e editie van de Gouden Pijl op zondag 5 augustus in het centrum van Emmen.

Maandagavond vond in de Grote Kerk in Emmen het Bikes ’n Business Dinner plaats voor sponsoren, openbaar bestuurders en andere genodigden van wieler- en amusementsspektakel de Gouden Pijl. Een dergelijke bijeenkomst vond voorgaande jaren ’s middags plaats op de dag van de Gouden Pijl. Nu de Pijl verplaatst is van de 3e dinsdag na de Tour de France naar de 1e zondag na de Tour vond de organisatie het voor een netwerkbijeenkomst handiger deze avond op een doordeweekse avond te organiseren.

En waarom dan op een maandag? Tja, het was de tweede rustdag in de Tour en rond die dag worden vaak de eerste renners gecontracteerd voor de zogenaamde na-Tour-criteriums. Een mooie gelegenheid dus om met interessante sprekers en enthousiast publiek de balans op te maken en te kijken wat er voor De Pijl in het verschiet ligt.

De avond, met als toepasselijk thema 'Op Fietse deur Frankriek en Drenthe', was in handen van dagvoorzitter Harm Dijkstra. Vincent Grit (piano) en Linda Molenkamp (zang) zorgden voor de muzikale omlijsting. De burgemeester sprak de aanwezigen toe in aanloop naar de Gouden Pijl, waarna tussen de gangen door verschillende sprekers kort geïnterviewd werden door Harm. Het vernieuwde programma van De Pijl passeerde de revue, evenals recente ontwikkelingen op sportgebied in Drenthe. Zo sprak Renate Groenewold over de gelopen race inzake het WK wielrennen in 2020. De oud-schaatster is het uithangbord van de WK-organisatie. Wim Beekman, directeur van FC Emmen, gaf de aanwezigen een kijkje in de keuken van de voorbereiding van de voetbalploeg op het nieuwe seizoen, voor het eerst in de Eredivisie.

Er was live contact met NOS verslaggever Herbert Dijkstra, die de Tour de France dit jaar voor de 25ste keer verslaat. Een schitterend jubileum.

Drenten in Frankriek vertelden over hun ervaringen op de fiets in Frankriek. En schaatser en Emmenaar Kjeld Nuis, goed voor twee keer goud in Zuid-Korea, vertelde over het fietsen in Drenthe en natuurlijk over zijn schaatscarrière.

Aan het eind van de avond werden de eerste voor de Gouden Pijl gecontracteerde renners bekend gemaakt. Een spannend moment. De organisatie heeft Dylan Groenewegen en Niki Terpstra als eersten aan zich weten te binden voor het mooie criterium in het centrum van Emmen. Groenewegen bevestigde in de Tour de France van 2018 zijn status als één van de beste sprinters ter wereld. De renner van Team LottoNL-Jumbo wist maar liefst twee etappezeges op zijn naam te schrijven, de 7e en de 8e.

Terpstra heeft zich vaker goed laten zien in Emmen. In 2015 werd hij Nederlands Kampioen Wielrennen in Emmen. Dit seizoen won hij de Ronde van Vlaanderen. De eerste Nederlander die dat presteerde sinds Adrie van der Poel in 1986. Na Hennie Kuiper en Jan Raas is hij de derde Nederlandse coureur die Parijs-Roubaix en de Ronde van Vlaanderen op zijn naam schreef.

De organisatie van de Gouden Pijl is met nog meer grote namen in onderhandeling.