Deroepert
Door Henk Folkerts

Verdwaalde tuktuks

In de afdeling klein leed: deze week de tuktuk. Twee ondernemers hebben een aantal tuktuks gekocht met de bedoeling om in Emmen een nieuw soort stadsvervoer te creëren.

Persoonlijk lijken mij die tuktuks wel een goed idee, maar mevrouw Mellema van het CDA denkt daar anders over. Zij maakt zich zorgen over de verkeersveiligheid en vindt dat de tuktuks naar het Rensenpark moeten. In haar ogen is het Raadhuisplein een fietspad.

'Nietes', zegt de gemeente. 'Het Raadhuisplein is geen fietspad'. Kortom: veel gekissebis over waar die tuktuks nou wel of niet mogen rijden.

Nee, als je goed luistert naar de twee in het Dagblad van het Noorden zijn ze helemaal klaar met het gedoe. Waarschijnlijk hadden ze van te voren iets te hoge verwachtingen over hun idee en buiten mevrouw Mellema gerekend. Die tuktuks zijn daarmee voordat ze ook maar een meter hebben gereden nu al de weg kwijt. Dat is jammer want het was en is een leuk idee.

Een van de twee ondernemers reageerde geïrriteerd, omdat hij het gevoel heeft dat hij wordt tegengewerkt door alles en iedereen. 'Ik heb hier geen zin in. Willen we in Emmen nou een boerendorp blijven of hoe zit dat?'

Mijnheer, ik heb nieuws voor u. De meeste Emmenaren vinden het helemaal niet erg om een boerendorp te blijven. Dat mag u frustreren en dat mogen we beiden jammer vinden, maar het is zo. Bovendien geloof ik ook ik niet dat de mensen die vinden dat Emmen een dorp is, nou massaal gaan zeggen: 'Oh, we hebben nu tuktuks. Nee, nu zijn we een stad.'

Als ik de gemeente was zou ik die ondernemers lekker die tuktuk ’s laten verhuren. Gevaarlijk is het toch wel. Maar ze willen dat via café Karakter laten doen en dat vind ik nou wel een onzalig plan. Ik drink toch ook geen biertje bij de fietsenhandel. Stel je voor: elke horeca-ondernemer fietsen, tandems, sagways en ik weet niet wat allemaal gaat verhuren dan wordt pas echt een puinhoop.