Bijzondere excursie door het LOFAR gebied

Exloo - Het Drentse Landschap houdt donderdag 16 augustus, samen met de LOFARtafel, een bijzondere excursie door het LOFAR gebied bij Exloo.

Gidsen vertellen over de techniek en natuur die hier op een schitterende manier samen gaan. Het centrum van LOFAR, de grootste radiotelescoop in Europa, ligt in een bijzonder natuurgebied dat beheerd wordt door Stichting Het Drentse Landschap. Het eiland in dit gebied, de zogenaamde superterp, is het hart van een enorm netwerk van antennes. Met deze antennes vangt Astron signalen op uit de ruimte. Op deze manier kunnen astronomen ver in het verleden ‘kijken’ en nieuwe planeten en sterrenstelsels ontdekken. Daarnaast zijn er met deze techniek steeds meer onderzoeken mogelijk.

Naast de techniek komt dit keer vooral de natuur aan bod want op dat gebied is hier ook veel te beleven. Zo is de bever een regelmatige bezoeker en komt de zeearend vaak langs. De gidsen vertellen tijdens de excursie meer over de bijzondere waarnemingen die hier al gedaan zijn. Voor kinderen is er een aparte excursie.

De excursie begint om 14.00 uur bij diner-café Bussemaker in Exloo. Aanmelden is niet nodig.