Komt er straks een trouwpaviljoen of een natuurspeelplaats in het Rensenpark?

Emmen - Een natuurspeelplaats voor kinderen, een Rensenhut en zelfs een heuse Battree? Het zou zo maar kunnen dat ze straks opduiken in het Rensenpark. Donderdagochtend mochten vijf mensen in het auditorium van het voormalige Biochron in het oude dierenpark hun suggesties voor het Rensenpark presenteren.

De Stichting JAR (Jaap en Aleid Rensen) stelde namelijk eerder dit jaar een prijsvraag op voor het stimuleren van culturele en educatieve initiatieven. Het platform, dat een half miljoen euro in kas heeft, wil jaarlijks 50.000 euro investeren in het Rensenpark. Ruim veertig inzendingen ploften er bij JAR op de deurmat en daaruit werd een shortlist van vijf uit samengesteld. De stichting stelt daar weer een top 3 uit samen, waar het publiek, die het laatste woord heeft, ook weer op mag stemmen. Op termijn verschijnen er plakkaten in het Rensenpark die tekst en uitleg geven over de drie plannetjes en de bedenkers.

Na ongeveer twee maanden maakt de stichting op een nog nader te bepalen datum de winnaar bekend. De eerste prijs is 3000 euro, de tweede 2000 en de derde plaats strijkt 1000 euro op. Eventuele eervolle vermeldingen mogen ook rekenen op een bijdrage. De eerste prijs maakt bovendien kans op een maximale bijdrage van 40.000 euro van de stichting JAR. Of

Hieronder een overzicht van de vijf presentaties.

Rensenhut

De Rensenhut is een multifunctioneel schuurtje of dat naast een eerbetoon aan dierentuindirecteurskoppel Jaap en Aleid Rensen, ook een plek moet zijn voor meerdere culturele activiteiten. Het idee is van Rick Abelen (23) uit Den Bosch en hij studeert momenteel af op de opleiding architectuur aan de universiteit van Eindhoven. ‘Als kind kwam ik met regelmaat naar het Noorder Dierenpark en dat heeft niet alleen warme opgeleverd, maar ook een diepe indruk op mij gemaakt’, vertelt hij. Toen hij de prijsvraag op ontwerpprijsvragen.nl zag voorbij komen, besloot hij meteen om aan de tekentafel plaats te nemen. Het driehoekige gebouw, van buiten bedekt met speciaal Japans zwartgeblakerd hout zou uitstekend passen langs het Savannepad.

In het hutje zit een bankje dat een schitterend uitzicht biedt op de Savanne. Aan de buitenzijde doet een wand dienst als insectenhotel. Twee ingangen met schuifdeuren verschaffen de entree. Het eerbetoon bestaat uit een portret van Jaap en Aleid Rensen, gemaakt door middel van een geperforeerde aluminiumplaat. ‘Op die manier maak je ook een belangrijk stukje geschiedenis van het park zichtbaar’, beargumenteert hij. Het gebouwtje, dat ruimte biedt aan maximaal tien man, kun je gebruiken voor diverse doeleinden: als expositieruimte, startpunt voor rondleidingen, voor workshops en als podium voor bijvoorbeeld een pop-up concert. De bouwkosten bedragen volgens Rick ongeveer 15.000 euro.

Natuurspeelplaats

Esther Peters (43) uit Emmen, in het dagelijks leven pedagogisch medewerker, pleit voor de komst van een natuurspeelplaats. Als voorkeurslocatie noemt zij het voormalige maki-eiland. Ideaal vanwege het aanwezige groen en waterpartijen, vindt ze. Ze noemt zichzelf een voorstanders van het ‘losse en vrije’ spelen, die vooral de creativiteit stimuleert. Bovendien mogen kinderen vies worden. ‘Een vuil randje onder de nagels mag. Het Raadhuisplein is hartstikke mooi, maar daar komen mijn kinderen weer schoon vandaan’, grapt ze. Natuurlijk bestaan er veel speelplaatsen, maar de toestellen zijn meestal vastomlijnd, zoals ze het zelf omschrijft. Het spelen hoort kinderen juist uit te dagen. Als onderdelen van haar ideaal benoemt ze onder meer een kabelbaan over het water, klimbomen, varen met een pontje, vlotten maken, hutten bouwen, een vuurplaats, losse planken en boomstammetjes, schommels en een over het water gespannen apentouw.

Een houten huisje voor mogelijk een toezichthouder, een kop koffie of glas ranja of een pleister maakt het allemaal mooi af. Met een mooi speelplek als deze houd je kinderen bij de laptop of tablet weg. Bovendien maakt het buiten spelen kinderen gezond, sociaal, zelfverzekerder, minder agressief en verbetert het de motoriek onder meer. Geschikte activiteiten op de natuurspeelplaats zijn volgens Peters vuur maken, zakmesles, waterdiertjes opsporen, eten uit de natuur, diersporen zoeken, broodjes bakken bij een kampvuur en nog veel meer. Wat betreft de kosten had zij geen volledig plaatje. De speeltoestellen bij elkaar kwam al gauw neer op een bedrag van bijna 20.000 euro. Het grondverzet, mogelijk aanpassingen wat betreft het groen en het water en de bouw van het huisje had ze de financiering zo niet paraat.

De Buitenbeweging

Waarom in een bedompte sportschool een workout doen, als het ook in de frisse lucht kan? Dan is de gedachte achter de Buitenweging van Ria Rave (52) uit Schoonebeek. Haar idee kwam neer op een kunstzinnig vormgegeven beweegtuin. De medewerker van het Centrum voor Beeldende Kunst geeft met de naam een knipoog naar het culturele platform De Kunstbeweging. ‘Buiten sporten geeft energie, dus waarom niet in het Rensenpark’, betoogt ze. Als locatie denkt ze aan het voormalige olifanteneiland, hoewel ze er zich van bewust is dat de gemeente daar al iets met sport en spel wil gaan ontwikkelen. Het idee voor de Buitenbeweging past daar in ieder geval wel bij.

Een inspiratiebron voor Rave is het Theaterplein in Enschede geweest. Daar werd een lokale kunstenaar gevraagd om een ontwerp te maken voor een artistiek vormgegeven beweegplaats. In dit geval ging het om een fraai ogende rotspartij met klimwand, water en een terras. Dat leidde tot een schitterend resultaat en daarom is ook zij er een voorstander van dat een kunstenaar of een ruimtelijk vormgever in de arm wordt genomen bij het realiseren van een beweegtuin. Ze rekent voor dat de aanschaf van tien toestellen neerkomt op ongeveer 27.500 euro.

Verplaatsing Trouwpaviljoen naar Rensenpark

Een verbinding voor het leven. Met die romantisch klinkende titel presenteerde Tanja Schepers (38) uit Nieuw-Schoonebeek haar idee: de verplaatsing van het Trouwpaviljoen naar het Rensenpark. Zelf noemt ze het voormalige Savannehuis, waar ooit de giraffen verbleven, als een mogelijke locatie. Schepers kwam op het idee nadat burgemeester Eric van Oosterhout tijdens de nieuwjaarsreceptie van 2018 het idee uitsprak om van het Trouwpaviljoen de nieuwe raadszaal te maken. De beleidsadviseur maatschappelijke opvang zag dat wel zitten. ‘Veel mensen vinden dat de trouwzaal een kantoorachtig karakter heeft.’ Na een rondje door het Rensenpark kreeg ze opeens een gouden idee. Waarom niet trouwen in het Rensenpark? ‘Iedereen heeft wel een band met het park. De meesten werden in de kinderwagen naar binnen gerold, je eerste schoolexcursie, je eerste liefde, de eerste keer dat je met je eigen kinderen of kleinkinderen heen gaat.’

Het park markeert zoveel bijzondere momenten voor veel mensen, stelt Schepers. Daar kun je opnieuw invulling aan geven door er een trouwlocatie te realiseren. Het Savannegebouw is daarbij een prima plek, die je heel sfeervol kunt inrichten. Ook zou je er een deel van de Savanne zelf bij kunnen betrekken voor een deel van de ceremonie. De locatie is goed bereikbaar, uitstekend aan te passen en bovendien bruikbaar voor multifunctioneel gebruik. Naast trouwen zou je er ook bijvoorbeeld congressen, vergaderingen en recepties kunnen houden. Wat betreft de kosten zit Schepers op ongeveer 40.000 euro wat betreft installatie, sanitair en inrichting.

Battree

Het laatste gepresenteerde idee is afkomstig van Martin Voorma (47) uit Westerbork. Zijn idee, de Battree, omvat de aanleg van een hightech vleermuizenverblijf van ongeveer vijf meter hoog en met een diameter van anderhalf meter. Volgens de bioloog en milieutechnoloog gaat het momenteel niet goed met de vleermuizenpopulatie en bestaan er voor de fladderende diertjes waar weinig plekken meer waar ze kunnen verblijven. De Battree zou daarbij uitkomst kunnen bieden. Een van biokunststof of uit een oude rioolbuis gemaakte onderkomen zou daarom welkom zijn. Het verblijf kan uitgerust worden met allerlei technische snufjes. Bij de diverse ingangen kunnen sensoren worden aangebracht die de vleermuizen tellen. Speciale PCM-platen houden het verblijf tijdens verzengend hete dagen koel. Dankzij een webcam is het mogelijk om via de smartphone beelden te zien van binnen de Battree.

Voor de financiering van het vleermuisverblijf heeft Voorma ook een ludiek idee. Verkoop kleine 3D-geprinte replica’s van de Battree voor bedragen van tussen de 50 en 250 euro. Hoe hoger de prijs, des te meer krijgt de koper er voor terug. Bijvoorbeeld door online toegang te krijgen tot onderzoekdata of zelfs het printen van je eigen naam in de boom. De bouw van de Battree en het printen van de kleine duplicaten kost volgens Voorma al gauw 38.000 euro bij elkaar. Volgens zijn berekening levert de verkoop echter 47.500 euro op.

Kijk ook op https://stichtingjar.nl voor meer informatie.