Deroepert
Door Henk Folkerts

Een ontmoeting

We hebben gewandeld op Koh Samui, een eiland in de Golf van Thailand en eindigden in een café. Café is wat veel gezegd; het is een kleurrijke open ruimte met een golfplaat er bovenop.

Na een paar longnecks moet mijn vrouw naar het toilet. Ze vraagt aan de verlegen en bescheiden eigenaresse waar ze die kan vinden. Mijn vrouw wordt de bosjes ingestuurd en na een eindje lopen komt ze op een wat verlaten en luguber terrein. Daar staat het toilet: een pot, zonder enige aansluiting, maar met een emmer.

Bij terugkomst laat de eigenaresse van het café blijken hoe trots ze is op haar café en toilet. Een grote glimlach, duim omhoog. Blijkbaar heb je dus geen Villeroy & Boch sanitair nodig om gelukkig te zijn.

Na nog een paar longnecks maak ik wat muziek samen met een Zweed, een Rus en wat locals. De blues rolt over het eiland en de sfeer steeg. Wij hebben het daar dus goed naar ons zin. Voor de eigenaresse van het café het teken om met ons in gesprek te gaan. Het gaat dan natuurlijk al snel over kinderen. Ze wijst op haar dochtertje van drie die de hele avond bij haar is en vertelt hoe trots ze op haar was. Als snel vertellen wij op onze beurt dat we opa en oma worden. Dat vindt ze zo mooi dat we een poppetje van haar krijgen, dat poppetje hangt nog steeds aan een van onze rugzakken.

Full Colour is dit jaar voor de 25e keer in het centrum. Een van de doelstellingen van het festival is om culturen dichter bij elkaar te brengen. Dat kan bijvoorbeeld door met elkaar eens in gesprek te gaan. De vakantie is zo’n mooie gelegenheid. Wees eens nieuwsgierig en ga eens in gesprek met een Fransman, een Zeeuw of waar u ook bent. Het maakt je zo veel rijker!