Grittologie
Door Roel Grit

Met je vrijer achterop

'Dat ga ik ook doen!', riep ik spontaan. Acht jaar geleden vertelde collega Dolf Vink aan de koffietafel dat hij een scooter had gekocht. Dat deed ik dus ook en diezelfde week reed ik op een heuse Vespa. Sindsdien doe ik alles op dat ding, weer of geen weer. Zo ook afgelopen vrijdag.

Lekker naar de warenmarkt voor verse vis op de barbecue en naar mijn speciale slager voor onbehandelde spareribs. Alles paste keurig in de koffer achterop de scooter. Mijn vrouw had me gevraagd om ook een airfryer te kopen voor mijn jarige zoon Vincent. Met zo'n airfryer frituur je zonder toegevoegd vet en dat is wel zo gezond voor een muzikant.

Ik dacht vooraf nog: 'ik zet die doos met het frituurapparaat gewoon tussen mijn benen op de scooter', maar dat viel zwaar tegen. Gelukkig heeft mijn scooter achterop een stevige topkoffer. Met behulp van een winkelmedewerker en een stuk touw bond ik de enorme doos achter op de buddyseat van de scooter: doos op het zadel tegen de koffer drukken, de koffer openen, touw door de koffer en om de doos slaan, touw vastbinden en de koffer stevig dicht doen. Het touw zat goed klem in de koffer en mijn probleem leek opgelost.

Ik nam plaats op het (overgebleven) puntje van de buddyseat. En in plaats van met een vrijer - zoals in mijn jeugd - reed ik met een fryer achterop, mijn rug stevig tegen de doos aangedrukt. Ik grinnikte om de dubbelzinnigheid van deze situatie.

Toen ik heelhuids thuis kwam, zag ik dat het touw van de doos was gegleden. Ik had de doos op zijn plaats gehouden door hem mijn rug tegen de koffer te drukken. Het was een wonder dat het ding mij niet had verlaten en in een flinke bocht rechtdoor was gegaan, of bij een verkeersdrempel was gelanceerd!

Zoon Vincent was blij met zijn airfryer, maar nu heeft híj een transportprobleem. Het kolossale ding moet nog naar Groningen ... als handbagage met de bus!