Deroepert
Door Henk Folkerts

Uit eten

Kijk, niets is zo lekker dan die satékroketten van het Snackpoint in Emmen. Maar toch zijn mijn vrouw en ik een paar dagen geleden uit eten geweest in het sterrenrestaurant De Vlindertuin in Zuidlaren. En eerlijk is eerlijk, daar was het eten ook erg lekker.

Van tevoren maakte ik me wel wat zorgen. In de eerste plaats over het onbekende eten. ‘Kikkerbilletjes, no way’, en zo zijn er nog wel wat wonderlijke gerechten te bedenken die ons flink tegen zouden staan. Maar ik maakte me ook wel wat zorgen om mijn eigen gedrag. Dat heb ik natuurlijk zelf in de hand, maar als het van tevoren duidelijk is dat ik mij ‘moet gedragen’ heb ik de neiging obstinaat te worden.

Dus met de vingers crossed naar binnen. Ik ga er hier geen culinaire recensie van maken, maar het Franse restaurant begon met gevulde kroepoek. Daar leek me weinig Frans aan. Vraag me niet waarmee het gevuld was, maar het was heerlijk. En zo werden de bordjes met allerlei liflafjes steeds wat sterker en krachtiger van smaak.

Bij elk gerecht een passende wijn en het was heerlijk. In feite kwam je door de hoeveelheid gangen, de smaken en natuurlijk het uiterst prettige gezelschap van mijn vrouw in een soort vacuüm terecht waarin je volledig de tijd vergeet. Het is dus uiteindelijk veel meer dan alleen lekker eten.

Volgens mijn vrouw bleef mijn gedrag binnen de perken. Vooral ook omdat het personeel niet overdreven chique was, maar juist erg persoonlijk en belangstellend.

Onze kinderen hadden ons dit etentje aangeboden en volgens hen viel de rekening ook nog mee. En zo verlieten wij het pand tevreden en voldaan samen met onze herinneringen en met onze lieve kinderen.