No Surrender-baas Kuipers blijft vastzitten

Emmen - De 53-jarige No Surrender-voorman Henk Kuipers uit Emmen komt niet op vrije voeten. Dat heeft de rechtbank in Groningen dinsdag besloten.

Kuipers wordt verdacht van ernstige feiten waarop een celstraf van minimaal twaalf jaar staat. Bovendien is volgens de rechter de kans op herhaling aanwezig. Kuipers zit vast op verdenking van leiding geven aan een criminele organisatie, zware mishandeling, valsheid in geschrifte en afpersing.

Twee andere No Surrender-kopstukken Rico R. (41) uit Hulst en Theo ten V. (54) uit Klazienaveen komen eveneens om dezelfde redenen niet vrij. Hun strafzaken en die van Kuipers worden waarschijnlijk volgend jaar inhoudelijk behandeld. Klaas Otto (50), de oprichter van de club en geen No Surrender-lid meer, kwam in april vrij na anderhalf jaar voorlopige hechtenis. De behandeling van zijn strafzaak staat deze zomer gepland.

Honderd getuigen

Kuipers wil in zijn zaak bijna honderd getuigen horen, waaronder wethouder Bouke Arends en oud-burgemeester Cees Bijl van de gemeente Emmen. Volgens de voorman kunnen die verklaren dat de verstandhouding tussen de motorclub en de gemeente jarenlang goed is geweest. Begin 2017 werd het clubhuis van No Surrender in Emmen gesloten, omdat het een broeinest zou zijn van drugshandel en geweld. Arends was toen loco-burgemeester in Emmen.

Over alle ingediende onderzoekswensen neemt de rechtbank tien juli een besluit. Roy van der Wal, de advocaat van Kuipers zei teleurgesteld te zijn over de beslissing van de rechtbank van vandaag. 'Ik ga in beroep', zo liet hij weten. (ADP)